IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни, се казва в изявление на Даниел Митов

17:42 | 08.10.14 г. 128
Външното министерство реагира остро на изказване на руския вицепремиер Рогозин

Българското външно министерство реагира остро на изявление на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, който пусна коментар в Туитър: „Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на "Ийгъл" втора употреба“ (става въпрос за намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети - бел. ред.).

Последва остра реакция от страна на външния министър Даниел Митов, публикувана на сайта на министерството. Той определи коментара на Рогозин като "напълно неприемлив".

„България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави“, реагира Митов.

Той допълва, че намира за „крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната“. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава, отчита той.

„Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си. Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие“, се казва в съобщението.

Това се случва на фона на редица публикации на руски издания от последните дни, в които се отправят критики към България заради плановете да бъдат заменени старите руски изтребители със западни, както и на забавянето на проекта "Южен поток".

"Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести, пише руското онлайн издание "Сегодня". Електронният вестник коментира одобрената от служебното правителство програма "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". Тя съдържа "отказ от използване на руски изтребители и хеликоптери. Затова, твърдят български медии, в редиците на въоръжените сили зрее бунт", заявява изданието.

"Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пише "Гудок". Изданието отбелязва, че българският министър на отбраната Велизар Шаламанов мотивира отказа от руските бойни самолети с това, че страната трябва да стане независима от Русия. Вместо руските България смята да купи 8 нови изтребителя, посочва вестникът.

"Къде ще идат тогава българските МиГ-ове и Су? - пита се "Правда". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

108
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Иванчо разкри конспирацията. Бях под прикритие, но срещу такива агенти е трудно да останеш прикрит дълго време! :))))) Предавам се! :))))) Трябва да е ползвал услугите на ЦРУ за целта! Ха добро утро Календаре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
млад съм:) още рипам:) ама е до начин на живот и стрес...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Кутев надали наема гербаджии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Нищо анти-руско не е предприел Бойко? Кой спря Белене? Не кой не го започна, а кой го спря? Кво мисли Бацката за ЮП? Ама не сега какво мисли, а какво мислеше преди 3-4 години? А Боцката не може да ползва риторика(щото това най-общо е наука за говоренето пред публика-публика в широк смисъл да се чете). Той не знае какво е риторика:) Страхе, без да се сърдиш, ама трябва да си много ***, ама като пън ***, да смяташ, че Бацката е нещо друго освен необразована мутра, която два реда не е прочела през живота си. А ако смяташ, че Плевнята не е подчинена на Бацката...ми значи страшимире-сляп си и то по-си сляп от Лъки, кога говори за КТБ.За американските бази...*** си мислят, че присъствието на американците тук ни прави нивото на сигурността по-високо. Което, като погледнем Кипър и разбираме, че не е вярно. Можеш да си на 100% сигурен, че най-верният партньор на Русия в България е Първанката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan4o555
преди 9 години
До Страхил Касабов - STRAHO, Страхиле, *** форума, засрами се! Ти ли си най- големият специалист по всичко?! Докато се уредиш на работа при Кутев голям зор видя, е сега вече си на заплата, мирясай най-после. Ставаш досаден! Заради *** като теб се очаква да закрият форумите или най-много 2 коментара по тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Подкрепата на президента Първанов за договора за базите беше решаваща - пише Байърли до вицепрезидента Дик Чейни в грама датирана от 25 април 2006 г., в която се набелязват точките за обсъждане по време на срещата между Чейни и Първанов, предвидена във Вилнюс на 4 май 2006 г.[06SOFIA579]"Това за Бойко ли се отнася? :) Какво анти - руско е направил или говорил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Може ли изобщо правителството което е служебно да дава тон по стратегически виждания ? Много кресльовци станаха...Ужас! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
Бойко не е използвал нелепа риторика като президента. Нищо анти-руско не е предприел досега. -" няма да изпълни най-добрите български интереси" - ей тази фраза не я разбрах както и връзката и с полемиката около Русия. Виж, чудя се как по опростено да го пиша, че да е смилаемо! :))))))) Пример с футбола, че повече хора се интересуват от него: :)))) : Ако любимият ти отбор по футбол падне и ти ПРИЗНАЕШ ФАКТА, че са паднали защото са слаби, това прави ли те това привърженик на противниковият отбор? За кой път да пиша, че просто се опитвам да защитя ОБЕКТИВНОСТТА! Това няма НИКАКВА връзка както с убежденията така и с желанията ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Тъй тъй...с едни протоколи става това:) Двустранни, между трите държави. И? Какво казваш не разбирам? Тоя заем(ще съм честен) не знам дали сме го върнали. Надали щото няколко години по късно почват войните, а после идват комунистите на власт(в Русия). И? В същност Русия прехвърля заема на Турция на България. Не разбирам какво ми говориш. Смята, че заради това сме станали независими ли? Само 3-4 год. по-късно България на практика сама побеждава Турция. А когато Турция се изказва остро против тази независимост България отговаря с обявяване на обща мобилизация. Независимостта и Съединението са си изцяло български събития(каквито скоро няма да видим, щото Баце е страхотен).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
то не тръгва от тук, тук приключва...аз съм си нервна натура:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още