fallback

Григорий Вазов: Грешка е да се залага кратък мандат на кабинета

България няма друг изход освен сериозно и стабилно правителство, смята ректорът на ВУЗФ

10:39 | 09.10.14 г. 5

Политиците правят грешка, като предварително говорят за кратък мандат на правителството, което трябва да се сформира. Това каза ректорът на Висшия университет по застраховане и финанси (ВУЗФ) доц. Григорий Вазов пред телевизия Bulgaria On Air по повод ситуацията след предсрочните парламентарни избори.

„Трябва да се мисли за четиригодишен период, за правителство, което да поеме всички политически и икономически аспекти от управлението на страната“, смята той.

След като вчера Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на България за 2014 г. и 2105 г., Григорий Вазов очаква, че тези прогнози на МВФ през декември няма да са такива и тогава ситуацията ще е изключително сериозна.

„България няма друг изход освен сериозно и стабилно правителство“, смята той.

Ректорът изтъкна, че от осемте влезли в парламента партии само две имат програми с резки различия, заради които не биха могли да влязат в колаборация с останалите партии – това са програмите на БСП и „Атака“.

На останалите партии програмите си приличат – всички говорят за енергетика, здравеопазване и образование, без да има сериозни икономически различия, отчита той. 

По повод предложения от финансовото министерство нов заем от 4,5 млрд. лв. с актуализацията на Бюджет 2014, Вазов заяви, че от данните изглежда, че предишното правителство е направило „много поразии“. Новото правителство трябва да има възможности за реакция, ако възникнат непредвидени разходи, както и да започне някакви инвестиционна дейност, за да се съживи икономиката, смята той.

Вижте още видео материали в Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
fallback