IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щедростта на политическите платформи 2: Здраве за всеки и полиция

Кампанията е на финалната права и ето какво предлагат оснонвите партии в секторите здравеопазване, сигурност и образование

18:53 | 29.09.14 г. 6
Щедростта на политическите платформи 2: Здраве за всеки и полиция

ГЕРБ обещават повече пари за учителите, БСП иска да премахне неграмотността, а ДПС настоява за добро здраве за всички. Реформаторите обещават полицай във всяко населено място, а ББЦ – повишаване на заплатите в МВР и МО. Това е много малка част от записаното в предизборните платформи на партиите за вота на 5 октомври.

Кампания е на финалната права, а дневният ред на предизборното време продължава да минава във въпроси за това коя партия ще е победител, ще има ли пълно мнозинство, ще направи ли коалиция и с кой. Но интересуваме ли се кой какво ни предлага?

В началото на кампанията Dnes.bg направи извадка на обещанията на партиите в сферата на социалната политика, на икономиката и на енергетиката. Сега е ред на образованието, здравеопазването и съдебната реформа.

Ето част от предложенията на формациите, които според повечето социолози ще влязат в парламента.

Образование

ГЕРБ обещават по-високи заплати за учителите и електронни учебници за учениците.

Партията залага на разбирането, че образователната система трябва да бъде в синхрон с потребностите на бизнеса и държавата, а децата трябва да бъдат обучавани да мислят самостоятелно, да бъдат критични и да могат да работят в екип.

За да постигнат всичко това, ГЕРБ ще работят за увеличаване на средствата за образование в държавния бюджет. Формацията ще инвестира в повишаване на квалификацията на учителите. Според ГЕРБ учебните програми трябва да се актуализират така, че учениците да усвояват повече практически знания и умения.

Партията смята, че трябва да се подобри индивидуалната връзка между учителя и ученика и да се приобщят родителите към училищния живот. ГЕРБ е за въвеждане на дуалната система – т.е. обучение чрез работа. Сред плановете на формацията в сектора са и разкриване на нови детски градини и увеличаване на психолозите и педагогическите съветници в училище.

БСП ще работи за премахване на неграмотността и повишаване на социалната и възпитателната роля на училището.

В програмата си за образованието социалистите са записали и че ще отделят специално внимание на професионалната подготовка и квалификация, на съобразяването на образованието с икономическите потребности на страната и регионите.

БСП акцентира на постигането на високо ниво на средното и висшето образование, на развиване на науката и на постигането на добро взаимодействие между образованието, науката, държавата и бизнеса. Сред конкретните ангажименти, които поемат социалистите, са насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища;

БСП е за осигуряване на свободен достъп до интернет на територията на всички училища и университети. Социалистите отделят място и на нуждата от интеграция на малцинствата и чрез стимулиране на повишаване на образованието им.

ДПС застава зад национална цел за намаляване на броя на напусналите преждевременно училище и за увеличаване на дела на младите с висше образование.

Според движението един от най-важните приоритети в сферата на просветата е приспособяването на образователната система към съвременните условия на пазара на труда.

Според ДПС трябва да се промени и системата на финансиране на училищата чрез  делегираните бюджети, като се отчитат специфичните условия и разходи в  малките населени места и отдалечените райони. Партията на Лютви Местан е и за специални грижи за развитието на професионалното образование, което смята за основно средство за решаване на проблема с младежката безработица.

И ДПС е за въвеждане на дуално обучение, както и за повишаване на заплатата на учителите, така че да стане близка до средната за страната. Движението е записало в програмата си и необходимостта от промяна на инфраструктурата на специалностите, така че те да станат близки до пазара на труда.

Реформаторският блок ще работи за равен достъп до качествено образование на всяко дете.

Според десните трябва да се заложи на равнопоставеност и конкуренция на всички форми на училищното образование. Сред приоритетите на Реформаторите е записано и „Разработване на нормативен акт за професионалния и социален статус на българския учител“.

В сферата на висшето образование Реформаторите обещават повишаване на качеството му както и на конкурентоспособността на висшите училища. Според съюза това може да стане чрез промяна в модела на финансиране на висшите училища въз основа на рейтинга им. И десните са записали в програмата си нуждата от отчитане на изискванията на бизнеса при изготвяне на учебните програми и определяне на държавната поръчка за прием;

Въвеждане на единни национални критерии по научни области за придобиване на научни степен, също е сред приоритетите на РБ в сектора.

ББЦ е записала в програмата си 20% увеличение на учителските заплати.

Формацията на Бареков планира и увеличаване на бюджета за образование на 7 на сто от БВП. В програмата си „България без цензура” е записала и повишаване на качеството на материално-техническата база и на обществения авторитет на учителското съсловие чрез обучение, кариерно развитие и професионална квалификация.

ББЦ се ангажира да обвърже висшето образование с поръчка на кадри от частния сектор. Освен това партията ще работи и за получаване на адекватни студентски стипендии, както и за отпадане на правилото за връзка между доходите на родителите и успеха на студентите.

Партията е записала в програмата си и създаване на Северозападен университет.

Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Обществено осигуряване на Германия е 3 570 долара на човек, а тук на човек е 280 долара, разликата е 13 пъти. ПРИ БВП НА ГЛАВА В БЪЛГАРИЯ 7 300 ДОЛАРА ТЕКУЩИ, И ГЕРМАНИЯ 45 000 ДОЛАРА, РАЗЛИКА 6,1 ПЪТИ. МИСЛЕТЕ БЕ *** МИСЛЕТЕ!!! А ТРЯБВА ДА СЕ НАВАКСВА.БВП на зает българин е 20 000 долара, реално. На германец зает е 42 000 долара. Инвести циите капиталите в Германия, едва ли са само 2,1 път повече от тук. Масовата заплата в Германия е 2 000 евро, тук е 400 лева, БВП на зает по номинал в Германия е 63 000 евро, а на българин зает е 30 000 лева. Значи масовата заплата в германия е 40% от БВП на зает, а тук е 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
ПОКРИВАНЕТО РАЗХОДИТЕ ОТ БЮДЖЕТА Е НАМАЛЯЛО ОТ 75% ПРЕЗ 1996 ГОДИНА ДО 2012 ГОДИНА 56%. ДОРИ ПРИ ИВАН КОСТОВ 1999 ГОДИНА РАЗХОДИТЕ ПОКРИТИ ОТ ДЪРЖАВАТА СА 66%. ЩОМ СЕ ПОКРИВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО ОТ ВСИЧКИ РАЗХОДИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЗНАЧИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЕ ВЛОШАВА. И КАТО СРЕДСТВА И КАТО ЕФЕКТИВНОСТ. А ИРЛАНДИЯ ЗАПАЗВА РАЗХОДИТЕ СИ 13 ГОДИНИ 75% ДО 2008 ГОДИНА. https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK:IRL&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ПОКРИВА 56% ОГ РАЗХОДИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА, А ГЕРМАНИЯ 76% - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Вгермания разходите за здравеопазване нарастват от 2 405 долара на човек през 2001 година, до 4 700 долара през 2012 година. България 2001 година 130 лева, а през 2012 година са 515 лева. А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ Е ТОЛКОВА ДОБРЕ КОЛКОТО СА РАЗХОДИТЕ В НОМИНАЛ. И ТО ТОВА СА ОБЩИТЕ РАЗХОДИ. РАЗХОДИТЕ НА ГЕРМАНИЯ КАТО ПРОЦЕНТ ОТ БЮДЖЕТА СА 19 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА А НА БЪЛГАРИЯ 11% ПРИ ТОВА БЪЛГАРИЯ ИМА ПО МАЛКИ ДЪРЖАВНИ РАЗХОДИ КАТО ПРОЦЕНТ ОТ БВП. https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ_gx_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Досега като управляваха ,защо не ги направиха тез прословути реформи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Има ли някой да вярва на тез ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още