IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щедростта на политическите платформи 2: Здраве за всеки и полиция

Кампанията е на финалната права и ето какво предлагат оснонвите партии в секторите здравеопазване, сигурност и образование

18:53 | 29.09.14 г. 6
Щедростта на политическите платформи 2: Здраве за всеки и полиция

Здравеопазване

ГЕРБ залагат на принципа  че „човешкият капитал под формата на здраво, образовано и добре работещо население е добра предпоставка за икономически растеж”.

В програма си партията е записала, че в сектора трябва да се направи нова организация, която да гарантира, че средствата отиват за наистина необходими процедури.

Ако ГЕРБ управлява след изборите, ще работи за разширяване обхвата на профилактичните прегледи с допълнителни скринингови изследвания. Партията обещава и повишаване на събираемостта на вноските и преодоляване на регионалните дисбаланси в медицинската помощ. В програмата си формацията е записала и мерки и ангажимент за кадровото и ресурсно обезпечаване на Спешната помощ. Ще се уреди и нормативно участието на парамедици в спешните екипи и постигане на максимално равномерно покритие на територията на страната.

Реформиране на болничната медицинска помощ чрез сключване на договори само с лечебни заведения, предлагащи най-добро качество, равнопоставеност и безопасност на пациентите, също е сред записаното в програмата на ГЕРБ. И още, че само с повече пари и възможности за развитие в кариерата ще се спре изтичането на кадри от системата.

БСП ще работи за по-силно ангажиране на държавата в здравеопазването.

Освен това социалистите смятат за особено важно изравняването на достъпа до здраве в различните региони.

Левицата е и за „въвеждане на ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения“.

БСП ще работи за преориентиране на здравната система към превенция и профилактика на сърдечносъдови, онкологични и други заболявания чрез диспансерната форма за наблюдение.

Социалистите обещават да създадат модерна система на спешна медицинска помощ. БСП ще запази и намалената такса за посещение при лекар за пенсионерите.

Левицата планира да създаде и фонд за финансиране на здравната помощ за социално слаби граждани. Ще работи и за увеличаване на частта от цената на лекарствата за деца и  хронично болни, изплащани от Здравната каса;

Подобряване на планирането и на условията за реализация  на медицинските специалисти в България са записали още от БСП в програмата си.

ДПС се обявява за нуждата от надпартиен консенсус, с който да се вземат непопулярни и болезнени мерки в здравеопазването.

Според движението, за да се развие секторът, е необходима реална конкуренция, както и ефективен контрол и качество на медицинските услуги.

Движението се обявява за гарантиране на достъп и качество на здравната помощ за всички българи, включително и за тези, които живеят в отдалечени и  труднодостъпни планински райони. ДПС извежда профилактиката, скрининга и ранната диагностика като ефективни и приоритетни основи на здравната система. Партията на Лютви Местан иска и улеснена специализация, добро заплащане, последователност и приемственост при провеждане на реформите в  сферата на здравеопазването.

Според ДПС това ще стане чрез демонополизация на здравната каса,  конкуренция на финансиращите фондове и подкрепа за поетапно преминаване за изплащане на пълния размер на здравноосигурителните вноски за групите, осигурявани от държавата.

Движението е за задължителна национална здравна карта и за електронно здравеопазване на основата на единна информационна  система с е-досие, е-карта, е-рецепта, е-направление. И тази партия е за промяна в спешната помощ и смята, че може да го направи чрез ресурсно и логистично обезпечаване. Според ДПС трябва да има и промяна в лекарствената политика.

Реформаторският блок смята, че в здравеопазването постепенно трябва да се преминава от заплащане за услуга към заплащане за резултат.

Съюзът е и за запазване на кадровия потенциал на здравеопазването и за постигане на финансова стабилност на системата.

Според Реформаторите това може да стане на първо място чрез премахване на системата на направленията, чийто сегашен вид формацията определя като порочен. Направленията могат да се сменят с индивидуален здравноосигурителен пакет за доболнична помощ, става ясно от платформата на Блока.

РБ е и за въвеждане на индивидуална електронна здравна карта, както и за промяна на статута на Здравната каса. Целта на десния съюз е НЗОК да се превърне в инструмент на държавата за осигуряване на базов пакет от медицински услуги на гражданите.

Реформаторите са за въвеждане на 2-ри доброволен стълб от конкуриращи се частни фондове, осигуряване на заплащане на еднакви здравни вноски от държавата и реалния сектор в бюджета и формиране на нов механизъм за остойностяване на труда на работещите в здравеопазването.

Формиране на фонд, съфинансиращ лекарствената терапия на българските граждани в пенсионна възраст, също е записано в платформата на РБ.

ББЦ обещава увеличаване на бюджета за здравеопазване поне с 1% годишно.

В програмата си партията на Николай Бареков е записала и въвеждане на електронна здравна карта.

ББЦ ще работи за повишаване на доходите на работещите в системата на здравеопазването. А също и за стимулиране на лекарите, фелдшерите и медицинските специалисти, за да се развиват в България.
Формацията е записала в платформата си, че ще гарантира и специализация на медицински сестри и лекари в полагане на грижи за пенсионерите от ЕС в луксозни санаториуми.

Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Обществено осигуряване на Германия е 3 570 долара на човек, а тук на човек е 280 долара, разликата е 13 пъти. ПРИ БВП НА ГЛАВА В БЪЛГАРИЯ 7 300 ДОЛАРА ТЕКУЩИ, И ГЕРМАНИЯ 45 000 ДОЛАРА, РАЗЛИКА 6,1 ПЪТИ. МИСЛЕТЕ БЕ *** МИСЛЕТЕ!!! А ТРЯБВА ДА СЕ НАВАКСВА.БВП на зает българин е 20 000 долара, реално. На германец зает е 42 000 долара. Инвести циите капиталите в Германия, едва ли са само 2,1 път повече от тук. Масовата заплата в Германия е 2 000 евро, тук е 400 лева, БВП на зает по номинал в Германия е 63 000 евро, а на българин зает е 30 000 лева. Значи масовата заплата в германия е 40% от БВП на зает, а тук е 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
ПОКРИВАНЕТО РАЗХОДИТЕ ОТ БЮДЖЕТА Е НАМАЛЯЛО ОТ 75% ПРЕЗ 1996 ГОДИНА ДО 2012 ГОДИНА 56%. ДОРИ ПРИ ИВАН КОСТОВ 1999 ГОДИНА РАЗХОДИТЕ ПОКРИТИ ОТ ДЪРЖАВАТА СА 66%. ЩОМ СЕ ПОКРИВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО ОТ ВСИЧКИ РАЗХОДИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЗНАЧИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЕ ВЛОШАВА. И КАТО СРЕДСТВА И КАТО ЕФЕКТИВНОСТ. А ИРЛАНДИЯ ЗАПАЗВА РАЗХОДИТЕ СИ 13 ГОДИНИ 75% ДО 2008 ГОДИНА. https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK:IRL&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ПОКРИВА 56% ОГ РАЗХОДИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА, А ГЕРМАНИЯ 76% - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Вгермания разходите за здравеопазване нарастват от 2 405 долара на човек през 2001 година, до 4 700 долара през 2012 година. България 2001 година 130 лева, а през 2012 година са 515 лева. А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ Е ТОЛКОВА ДОБРЕ КОЛКОТО СА РАЗХОДИТЕ В НОМИНАЛ. И ТО ТОВА СА ОБЩИТЕ РАЗХОДИ. РАЗХОДИТЕ НА ГЕРМАНИЯ КАТО ПРОЦЕНТ ОТ БЮДЖЕТА СА 19 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА А НА БЪЛГАРИЯ 11% ПРИ ТОВА БЪЛГАРИЯ ИМА ПО МАЛКИ ДЪРЖАВНИ РАЗХОДИ КАТО ПРОЦЕНТ ОТ БВП. https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ_gx_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Досега като управляваха ,защо не ги направиха тез прословути реформи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Има ли някой да вярва на тез ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още