IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щедростта на политическите платформи 2: Здраве за всеки и полиция

Кампанията е на финалната права и ето какво предлагат оснонвите партии в секторите здравеопазване, сигурност и образование

18:53 | 29.09.14 г. 6
Щедростта на политическите платформи 2: Здраве за всеки и полиция

Съдебна система и вътрешна сигурност

ГЕРБ обещават въвеждане на електронно правосъдие и на криминализиране на нов вид престъпления.

Партията на Бойко Борисов обещава на гражданите да влияят и да контролират хода на  наказателния процес чрез реформа на института на съдебните заседатели.

ГЕРБ ще сложи и край на бавните процедури, като скъси сроковете за връчване и придвижване на документи и уведомления в съдебните производства и даде възможност за упражняването на процесуални права и обмяната на документи между органите по електронен път.

Партията ще разработи и нова система за случайно разпределение на делата.

ГЕРБ е за приемане на нов Наказателен кодекс. В него ще се декриминализират деяния, които са загубили престъпния си характер и ще криминализират новите форми на престъпно поведение: осигурителна измама, компютърни престъпления, пране на пари, търговия с влияние, сексуална експлоатация на деца, организирана престъпна дейност и др.

В сектора на вътрешната сигурност ГЕРБ обещават възстановяване полицейското звено за противодействие на организираната престъпност и „високата“ корупция в структурата на МВР.

В програмата си партията е записала и изграждане на самостоятелна държавна агенция с контраразузнавателен профил. ГЕРБ планира и разширяване приложното поле на видеонаблюдението от по-големите към по-малките населени места.

Повече униформени полицаи в малките населени места също е записано в програмата на ГЕРБ.

БСП обещава да проведе дискусия по важните и актуалните конституционни въпроси:

за собствеността и монополите, за по-силно регулиране на банковия сектор, за баланса на властите и за организацията на съдебната система.

Социалистите се обявяват за решителни действия на приходните агенции, на ДАНС и МВР в интерес на гражданите,  за да се намалят рязко корупцията и злоупотребите с власт.

БСП ще работи и за резултати от прилагането на електронното управление в съдебната система.

ДПС се обявява за финализиране на процедурата по избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС и приемане на нов Наказателен кодекс, промени в НПК и в Закона за изпълнение на наказанията.

Според движението трябва да се работи за повишаване на доверието в МВР. В сектора ДПС е за решаването на  противодействието на битовата престъпност, контрабанда, измами, данъчни престъпления, пране на пари, както и за трайно решение на проблема с престъпността в малките населени места.

Партията ще работи за приемането на рамков закон за националната сигурност, който да регламентира взаимодействието между цивилното и военното разузнаване, службите за сигурност, армията и местната власт. ДПС отново е записало в програмата си, че ще работи за премахване на квотния принцип за участие на малцинствата в редиците на силовите ведомства.

Реформаторският блок иска главният прокурор да се избира от парламента.

Обвинител №1 трябва да може да се отстранява предсрочно, искат още от съюза. Блокът е за разделяне на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет и пряк избор на ВСС и ВПС от квотите на съдиите и прокурорите.

РБ е и за въвеждане на механизми, според които за всяко назначение в тези сфери ще се носи персонална отговорност. Блокът ще настоява и за промени в Конституцията, които да помогнат за осъществяване на съдебната реформа, която предлагат.

Реформаторите искат „Гражданска защита“ да излезе от МВР, да се разширят разследващите функции на Агенция „Митници“ и да се дадат такива на НАП и КФН. В програмата си те са записали и осигуряване на полицай във всяко населено място. РБ е и за създаване на единна разузнавателна служба.

ББЦ обещава да се справи с битовата престъпност по селата и крайните квартали с постоянно полицейско присъствие.

В програмата си формацията на Николай Бареков е записала и засилване ролята на България в НАТО чрез специализацията на нашата армия в областта на военната медицина и високите технологии. ББЦ е за превръщането на България в лечебницата на НАТО.

Формация ще работи за повишаване на заплатите на полицейските служители и военнослужещите и осигуряване на съвременно оборудване за службата им. Грижата за военните и полицаите ще се изразява и гарантирана висока степен на застрахователна защита за тях и техните семейства.

ББЦ е за премахване на партийните субсидии, въвеждане на образователен ценз за гласуване и на задължителен вот.

Още любопитни новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Обществено осигуряване на Германия е 3 570 долара на човек, а тук на човек е 280 долара, разликата е 13 пъти. ПРИ БВП НА ГЛАВА В БЪЛГАРИЯ 7 300 ДОЛАРА ТЕКУЩИ, И ГЕРМАНИЯ 45 000 ДОЛАРА, РАЗЛИКА 6,1 ПЪТИ. МИСЛЕТЕ БЕ *** МИСЛЕТЕ!!! А ТРЯБВА ДА СЕ НАВАКСВА.БВП на зает българин е 20 000 долара, реално. На германец зает е 42 000 долара. Инвести циите капиталите в Германия, едва ли са само 2,1 път повече от тук. Масовата заплата в Германия е 2 000 евро, тук е 400 лева, БВП на зает по номинал в Германия е 63 000 евро, а на българин зает е 30 000 лева. Значи масовата заплата в германия е 40% от БВП на зает, а тук е 15%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
ПОКРИВАНЕТО РАЗХОДИТЕ ОТ БЮДЖЕТА Е НАМАЛЯЛО ОТ 75% ПРЕЗ 1996 ГОДИНА ДО 2012 ГОДИНА 56%. ДОРИ ПРИ ИВАН КОСТОВ 1999 ГОДИНА РАЗХОДИТЕ ПОКРИТИ ОТ ДЪРЖАВАТА СА 66%. ЩОМ СЕ ПОКРИВАТ ВСЕ ПО-МАЛКО ОТ ВСИЧКИ РАЗХОДИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЗНАЧИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЕ ВЛОШАВА. И КАТО СРЕДСТВА И КАТО ЕФЕКТИВНОСТ. А ИРЛАНДИЯ ЗАПАЗВА РАЗХОДИТЕ СИ 13 ГОДИНИ 75% ДО 2008 ГОДИНА. https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK:IRL&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ПОКРИВА 56% ОГ РАЗХОДИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА, А ГЕРМАНИЯ 76% - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Вгермания разходите за здравеопазване нарастват от 2 405 долара на човек през 2001 година, до 4 700 долара през 2012 година. България 2001 година 130 лева, а през 2012 година са 515 лева. А ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ Е ТОЛКОВА ДОБРЕ КОЛКОТО СА РАЗХОДИТЕ В НОМИНАЛ. И ТО ТОВА СА ОБЩИТЕ РАЗХОДИ. РАЗХОДИТЕ НА ГЕРМАНИЯ КАТО ПРОЦЕНТ ОТ БЮДЖЕТА СА 19 ПРОЦЕНТА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА А НА БЪЛГАРИЯ 11% ПРИ ТОВА БЪЛГАРИЯ ИМА ПО МАЛКИ ДЪРЖАВНИ РАЗХОДИ КАТО ПРОЦЕНТ ОТ БВП. https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ_gx_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:AUT:DEU:GRC:DNK&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Досега като управляваха ,защо не ги направиха тез прословути реформи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Има ли някой да вярва на тез ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още