fallback

Туроператори прогнозират успешен зимен сезон

Очаква се цените по ски курортите да не се повишават

09:10 | 13.10.14 г. 7

Туроператори и хотелиери очакват предстоящият зимен сезон да бъде по-успешен от миналия. Прогнозите са той да запази и дори да увеличи нивата си спрямо миналата зима. Това каза за Investor.bg Байко Байков, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

Нагласите са зимният сезон да бъде поне толкова силен, колкото миналата година, дори има очаквания за ръст, посочи той. По думите му ранните записвания за зимата са започнали с по-сериозен ръст от обикновеното и то на ключови пазари като скандинавските, които са съпроводени с предварително планиране и устойчивост.

Байков каза, че курортите са готови да посрещат туристи дори при неблагоприятни климатични условия, въпреки че засега прогнозите са за снежна зима. „Така че с малко усилие ние можем да започнем да градим успешен зимен сезон”, каза експертът.

Очаква се цените по ски курортите да не се повишават. „Не се готви повишение на цените, защото миналият сезон беше труден и е ясно, че особено на старта на новия трябва много да се внимава с ценовата политика”, обясни Байков. 

По негово мнение със сигурност сериозният спад от летния сезон ще повлияе и на зимния. Затова негативният ефект незабавно трябва да се компенсира с адекватна медийна реклама, заяви още експертът. Той напомни, че спадът от летния сезон е почти 6 на сто, а с данните за септември ще бъде още по-голям. „Летният сезон беше изключително противоречив, защото с изключение на няколко пазара – Турция и Австрия, останалите бележат драматичен спад, което предпоставя тревога отсега за следващия летен сезон”, каза той.

Хотелиери и ресторантьори в Банско също са оптимистично настроени за успешен ски сезон тази зима, обяви и Янка Рахова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско. По нейни думи прогнозите за обилни снеговалежи през декември ще даде за пистите една добра основа от естествен сняг, което предполага голям успех на предстоящия ски сезон.

При добри зимни условия българският туризъм ще очаква ръст от над 10 на сто тази година спрямо миналата година, когато сезонът беше слаб, прогнозира миналия месец и Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По-голяма интензивност се очаква от българския и съседните пазари. От няколко години Турция, проява много голям интерес към зимните ни курорти. Ръстът на туристите от Турция за седемте месеца на годината е 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
fallback