IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултациите за сформирането на кабинет продължават днес с Реформаторите

Парламентарно представените партии ще коментират на среща с президента и свикването на 43-то Народно събрание

10:13 | 15.10.14 г.
Консултациите за сформирането на кабинет продължават днес с Реформаторите

В 13 часа днес първата политическа партия по брой мандати в 43-то Народно събрание – ГЕРБ, ще разговаря с представителите на Реформаторския блок в усилие да бъде сформирано ново правителство.

Вчера от Движение България за гражданите, което е част от Реформаторите, уточниха, че техен представител в преговорите ще е Димитър Танев. От политическата формация най-вероятно ще предложат подкрепа за ГЕРБ, но срещу реформи.

От началото на седмицата текат разговори за сформиране на бъдеща нова коалиция, която да управлява страната, след като осем партии влизат в новия парламент и нито една от тях няма достатъчно мандати да управлява самостоятелно.

В понеделник ГЕРБ и БСП коментираха, че различията между тях са прекалено големи, а вчера партията, оглавявана от Бойко Борисов, не прие подкрепата, предложена от ДПС.

Междувременно днес ще се проведат и консултации на парламентарно представените партии с държавния глава Росен Плевнелиев. Срещата е от 10:30 часа днес и целта е да се уточни процедурата по свикване на първото пленарно заседание на 43-то Народно събрание.

От Прессекретариата на президента уточниха, че срещата не е във връзка с консултациите за сформиране на правителство по процедурата, предвидена в Конституцията.

Според записаното в член 19 от Конституцията новоизбраното Народно събрание се свиква на сесия най-късно два месеца след деня на изборите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още