fallback

След 7 часа преговори: ГЕРБ и Реформаторите не се разбраха

Не било ясно колко надежден партньор е Блокът

21:00 | 15.10.14 г. 10

ГЕРБ няма гаранции, че Реформаторският блок е надежден партньор и на този етап няма да продължи преговорите с тях. Това стана след седемчасови преговори между двете формации в парламента, предава Dnes.bg.

Към този момент преговорите не продължават, защото не е ясен юридическият статут на Реформаторския блок, обявиха от ГЕРБ. Реформаторите пък отвърнаха, че още утре са готови да започнат отново разговорите. Поемаме ангажимент да сведем до минимум техните притеснения, коментира Петър Москов.

От изявленията на двете партии след преговорите стана ясно, че една от разделителните линии е изискването на Реформаторите от бъдещото мнозинство да се изключат априори БСП, ДПС, ББЦ и „Атака“.

От ГЕРБ пък обясниха, че не могат да водят преговори с формация, зад която не е ясно колко депутати стоят.

„Получихме много отговори, но не получихме най-важния отговор – как може да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок“, каза Цецка Цачева от преговорния екип на ГЕРБ след срещата.

Тя обясни, че в последния час на преговорите е станало ясно, че Блокът има сложна юридическа конструкция и от една страна е съюз, а от друга – отделни партии.

„Взехме решение да прекратим преговорите, защото стоим пред въпроса с точно кой политически субект разговаряме“, допълни и Румяна Бъчварова.

Цачева обясни, че ГЕРБ са останали особено неприятно изненадани и от документа, с който Реформаторите влязоха на преговорите – платформа, която бе раздадена и на медиите.

„Това за нас е извиване на пръсти, отхвърляме това поведение и оставаме с известна доза горчивина за начина, по който колегите се отнесоха“, каза Цачева.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
fallback