fallback

Проектирането на разширението на "Дунав мост" ще се финансира от новата ОПТ

През следващата седмица ще бъде подписан и меморандум с Румъния за двата нови моста над Дунав, съобщава транспортният министър Николина Ангелкова

18:26 | 21.10.14 г. 2

Проектирането на разширението на "Дунав мост" ще се финансира с пари от новата оперативна програма "Транспорт". Това съобщи министърът на транспорта и информационните технологии Николина Ангелкова, която днес беше на посещение в Русе.

Мостът Русе-Гюргево е част от Трансевропейски коридор 9 и това позволява да бъде ползвано финансиране от оперативната програма, посочва Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ресорното й министерство.

Освен разширението на моста, с пари от новата Оперативна програма „Транспорт“ ще се финансира и проектирането на скоростен път между Русе и Велико Търново, допълва Ангелкова.

През следващата седмица ще се подпише с румънските власти и меморандумът за двата нови моста над Дунав – между Никопол и Търну Мъгуреле и Силистра и Кълъраш.

Подготовката им ще се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния 2014-2020 г., като целта е да бъде подадена обща апликационна форма в началото на следващата година, обяснява Ангелкова. При изграждането на двата моста най-вероятно ще се търси публично-частно партньорство.

Най-късно до февруари се очаква и да бъде подадена апликационната форма за проекта за подобряване на навигацията в българо-румънския участък на р. Дунав, допълва Ангелкова. Проектът ще се финансира с пари от Механизма за свързана Европа.

Очаква се около 85 млн. евро да бъдат насочени за отстраняване на критичните участъци само в българската част на реката, като предстои да завърши Оценката на въздействие на околната среда за целия проект. Въпреки сложността на процедурата, която трябва да бъде съобразена с българското, румънското и европейското законодателство, очакванията са до 2016 г. проектът да има изготвен ОВОС, обяснява още Ангелкова.

Тече и подготовката за създаване на съвместно българо-румънско дружество за подготовка и управление на проекта. Така двете страни ще носят обща отговорност.

До месец и половина ще започне да функционира новопостроеният Речен информационен център в Русе, каза още Ангелкова. От него ще се управлява цялата система за проследяване и събиране на данни за корабоплаването в българския участък на р. Дунав.

Сградата е построена и оборудвана за 6 милиона лева, като част от целия проект за изграждане на речна информационна система в българския участък на р. Дунав (БУЛРИС), който е за над 37 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback