fallback

Таксите за леки коли по Дунав мост 2 могат да бъдат намалени наполовина

За един месец приходите от събраните такси на Дунав мост 2 в двете посоки са между 850 хил. и 1,25 млн. евро, според инж Христо Монев

14:37 | 24.10.14 г. 1

Може да се мисли за намаляване на таксите за преминаване на леки автомобили по Дунав мост 2 ("Нова Европа") наполовина, коментира в интервю за БТА инж. Христо Монев, заместник-председател на Надзорния съвет на "Дунав мост 2 Видин Калафат" – АД.

При положение, че на месец има 1 млн. евро приходи, 5 процента, формирани от такси на леки автомобили, представляват 50 000 евро, върху които има и ДДС в двете посоки, може да се мисли за намаляване на таксата наполовина и тя да стане 3 евро, коментира Монев.

Това ще стимулира преминаването на повече леки коли по Дунав мост 2 и по този начин ще се изравнят таксите за леки коли с тези на Дунав мост при Русе, каза още той.

От интегрираната системата за събиране на такси модулите дават възможност да се отчитат и преминалите МПС по регистрация. Първенството по преминали в двете посоки товарни автомобили от 60-65 процента се държи от българските превозвачи, отбеляза инж. Монев. Втори са полските превозвачи, които представляват 12 -14 процента от всички преминали, третото място е за турските превозвачи - 8-10 процента.

Любопитното е, че в последните месеци има пренасочване на турски автомобили към Дунав мост 2, отбеляза експертът. Последно място с едва 5-6 процента от всички преминали по Дунав мост 2 автомобили се пада на румънските превозвачи, информира инж. Монев.

За един месец приходите от събраните такси на Дунав мост 2 в двете посоки са между 850 хил. и 1,25 млн. евро, каза още инж. Христо Монев.

За изминалия период от въвеждане на съоръжението в експлоатация (от средата на юни 2013 г. до края на септември 2014 г.) са преминали в двете посоки над 500 000 превозни средства. Данните потвърждават прогнозите, правени от различни консултанти, коментира още Монев.

За последните месеци - юли, август, септември 2014 г., сравнени със същия период на миналата година има нарастване общо на преминалите МПС от 25 до 30 процента. Трафикът се формира предимно от преминалите тежкотоварни камиони с тегло над 12 тона, които са 40-45 процента от общия трафик. През летния сезон се констатира увеличение и на трафика на леки коли по Дунав мост 2.

В началото на зимата ще започне да се движи и нов пътнически влак по линията София - Видин - Будапеща. Надяваме е тази линия да бъде по-натоварена от линията Крайова - Голенци - Видин и обратно, коментира оше Монев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
fallback