fallback

БНБ очаква отрицателен капитал на КТБ

В продължение на години банката е представяла неверни и подвеждащи отчети, потвърждава проверка на регулатора

18:48 | 27.10.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На основа на данните от анализа, оценката и заключението на одиторските фирми за размера на необходимите обезценки (4,2 млрд. лв. - бел. ред.) се очаква КТБ да отчете пред управление „Банков надзор“ на БНБ отрицателен собствен капитал. Това се казва в доклад за действията на БНБ по казуса с КТБ, представен днес в парламента, който констатира, че изводите от проверката на централната банка съвпадат с тези на одиторите и нейният доклад също заминава за прокуратурата. С представянето на доклада УС на БНБ призовава народните представители да бъде създадена временна комисия с участието на всички парламентарно представени сили, която приоритетно да обсъди казуса около КТБ още със започването на деловата работа по структурирането на 43-тото Народно събрание. Всички направени констатации и заключения в доклада от проведената надзорна инспекция от БНБ в периода 7 юли – 14 октомври 2014 г. потвърждават изводите, направени в резултат на докладите на трите одиторски компании от 20 октомври 2014 г. за анализ и оценка на активите на КТБ АД, а именно, че контролните и ръководни органи на банката са прилагали порочни банкови и бизнес практики, като в продължение на години са представяли неверни и подвеждащи финансови и надзорни отчети, се казва в днешния доклад на БНБ.

БНБ изрежда действията на съответните институции според съществуващата законова рамка след получаването на финансовите и надзорните отчети, които се очаква да констатират отрицателния собствен капитал:

- Решението за отнемане на лиценза се взема в срок до 5 работни дни от установяване на неплатежоспособността, т.е. от получаването на надзорните отчети, показващи отрицателния собствен капитал на КТБ; - Искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ; - До 20 работни дни от датата на решението за отнемането на лиценза на банката Фондът за гарантиране на влоговете в банките започва изплащането на гарантираните размери на влоговете. При наличие на изключителни обстоятелства Фондът може да удължи този срок с не повече от 10 работни дни. - Фондът за гарантиране на влоговете в банките изплаща гарантираните размери на влоговете чрез търговска банка/търговски банки, определени от неговия Управителен съвет.  Други, вместо гореописаните, решения и действия на БНБ и/или на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, вкл. свързани с преструктуриране на КТБ, ще бъдат възможни единствено ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законода телство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, отбелязват от централната банка.

Паралелно с назначената оценка на активите от одитори БНБ е направила и собствена надзорна проверка в ‎КТБ‬. В тази инспекция са взели участие 22 души, което е прецедент, доколкото при стандартна надзорна инспекция екипите се състоят от 3–6 души.

Проверката констатира, че значителна част от средствата за увеличение на капитала на КТБ през 2011-2014 г. са с произход от кредити, отпуснати от самата банка. Подчиненият срочен дълг на КТБ също е бил финансиран от самата банка, докато банката е декларирала пред БНБ, че е с други източници. Две големи експозиции към групи свързани лица по линия на контрол не са докладвани пред БНБ.

От направените справки е било установено, че 86 дружества-кредитополучатели в банката са регистрирани на седем адреса, а шестима служители на банката са вписани като управители или като собственици на седем дружества-кредитополучатели в банката.

Установените много на брой отделни групи от свързани лица определят като особено висок риска от концентрации в кредитния портфейл на банката, въпреки че нито една обща експозиция на всяка отделна група формално не надвишава максимално определения законов праг (от 25% от приемливия капитал на банката), изтъкват от БНБ.

Tези техники са позволявали на банката да заобикаля законовите изисквания, като прикрива съществуването на лица, намиращи се в „тесни връзки“, които са носители на общ кредитен риск, като по този начин поддържа изкуствено високо качеството на портфейла си, се казва в доклада. БНБ е селектирала дружества, чиито разплащания се осъществяват посредством преводи от и към ТЦ-ИМЕ, сред които най-големите са с: Краун Медиа, Фина Ц, ИПС, Фоина С, Бромак, Технотел инвест, Виве, Кен трейд, Варна тауър, Балканска медийна компания и др. Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
fallback