fallback

"Булгаргаз" намалява с 50% доставките на газ за топлофикациите

Чака ни режим на топлоподаването и на електрическата енергия, ако бъдат спрени доставките на природен газ от Русия, коментира експерт

10:29 | 30.10.14 г. 39

„Булгаргаз“ е изпратила писма до всички топлофикационни дружества, че от днес започва редуциране на доставките на природен газ, свързано с намалените количества, които страната ни получава по тръбата от Украйна. Това съобщи в ефира на БНТ зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара (БСК) Валентин Терзийски.

Намалението ще бъде с 50% спрямо количествата, заявени от дружествата, допълни още той.

Според него има два основни проблема и единият е геополитически – кризата между Русия и Украйна, на който не можем да влияем пряко. От друга страна обаче стои финансовата криза у нас и в момента финансовите средства са „затворени“ в дружествата от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

За да бъдат гарантирани доставките на алтернативно гориво, трябва да бъдат намерени свежи финансови средства, обясни Терзийски.

„Това означава, че на фона на финансовия дефицит, който има в системата - енергийната и в частност топлофикационната, при намалените количества природен газ и невъзможността да се разполага с финансови средствата от произведената електрическа енергия, дружествата са изправени пред невъзможността за доставка на алтернативни горива“, категоричен беше експертът.

Припомняме, че преговорите между Русия, Украйна и ЕС, които се водеха до късно снощи вчера, все още не са довели до решение за обезпечаване на газовите доставки през зимния период. Вчера Министерството на икономиката и енергетиката официално съобщи, че има намаление на налягането в тръбата и страната не получава договорените количества. Енергийният министър Васил Щонов коментира обаче, че няма място за притеснения.

Днес Терзийски съобщи, че ситуацията тази сутрин е влошена и налягането е още по-ниско. Намалението ще се отрази най-сериозно на индустрията – металургията, химическата промишленост и производството на стъкло, но отражение за битовите абонати едва ли ще има, защото те са защитени потребители, обясни още експертът.

Терзийски посочи още, че „най-топлият сценарий“ за тази зима е да бъдат обезпечени 4,5 млрд. долара за Украйна и тя да се разплати за доставките на газ с Русия. В този случай ще останат само вътрешните финансови проблеми за енергийната ни система. Най-лошият сценарий съчетава и двете заплахи – финансовият дефицит в българската енергетика и намаление или спиране на доставките от природен газ.

„В този вариант ще се стигне до режим не само на топлоподаването, но и на електрическата енергия“, категоричен беше експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
fallback