IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на природен газ от Русия са намалели

Запасите в Чирен се изтеглят, за да бъде покрит недостигът, съобщи Васил Щонов

14:30 | 29.10.14 г. 9
Доставките на природен газ от Русия са намалели

Доставките на природен газ от Русия са намалели, съобщи енергийният служебен министър Васил Щонов пред журналисти в Министерския съвет.

По думите му неофициалната информация гласи, че става въпрос за временни проблеми от технически характер в Русия. Щонов обаче уточни, че не може да потвърди тази информация, защото на границата между Русия и Украйна няма измервателни уреди и не е ясно колко газ влиза в Украйна и съответно се транзитира.

Министърът обясни, че налягането на входа на газопреносната мрежа трябва да бъде над 38 бара, а в последната седмица се колебае между 30-35 бара. Така доставките, които България е заявила, не могат да се изпълнят на 100% и получаваме по-малко синьо гориво от Русия.

Щонов посочи, че дневното потребление в България в най-студените зимни дни през януари се очаква да бъде 10-11 млн. куб. м дневно, а в момента то е 7-8 млн. куб. м на ден.

Недостигът в момента се компенсира с газ от хранилището в Чирен, откъдето  се изтеглят 1-2 млн. куб. м дневно. Очаква се това да продължи поне още няколко дни до седмица, след което проблемът да бъде решен от Русия и доставките да се стабилизират.

В газохранилището в Чирен в момента има 483 млн. куб. м. синьо гориво. Максимално оттам могат да се получават около 4,1 млн. куб. м дневно. Ако това не е достатъчно, първа стъпка в кризисния план изисква топлофикациите да минат на мазут. Щонов успокои, че вероятността това да се случи е много малка и на този етап няма основания за притеснения.

Министърът заяви, че въпросът за бъдещето на ТЕЦ „Варна“ не е решен и преговорите продължават. „Операторът ЧЕЗ е притежавал този актив в продължение на 8-9 години, има съответни задължения, включени в приватизационния договор, те не са намерили за икономически изгодно да инвестират в екологизация на централата“, коментира Щонов.

Според него в момента у нас има свръхкапацитет от производствени мощности, което води до ниски цени на тока и е въпрос на анализ дали изпълнението на изискванията ще е икономически изгодно за ТЕЦ-а.

„Ако до края на годината не се появи спасител за тази централа, тя най-вероятно ще трябва да бъде затворена, но за това индустрията знае поне от 5 години и не са били предприети стъпки“, подчерта министърът.

Припомняме, че  комплексните разрешителни за работа на централата изтичат на  1 януари и има вероятност тя да бъде затворена, тъй като не е екологизирана.

Още новини от България четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Абе, да не би и ти да гледаш цветя? Егати съвпадението в риториката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Ами който е гледал коментарите за Южен Поток знае, че не трябва да се прави, защото Украйна ще олекне с едни два милиарда на година от транзитни такси. Никъде не се каза, че част от тия пари ще остават в България после. Аз лично останах с впечатлението, че е добре да си бъркаме в джоба, за да даваме на Украйна. И изборите доказаха, че много хора смятат така. Еми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Ти пък какво пак "хаха"-каш. Изпрати си децата в САЩ да се топлят на шистов газ, а ти харчиш доларчета и дуднеш. Типичен партиен секретар - "Не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Бе къв е проблемът? Нали повечето българи вече са евроатлантици и подкрепят пълната енергийна независимост от Русия! Аз ако бях на мястото на президентченцето и новия премиер Борисов, щях да заповядам на Булгаргаз да спре сам доставките на комунистически газ от Газпром и щях да организирам митинг-заря с празничен концерт на площад Независимост за народа и да се празнува избавлението от руския монопол в енергетиката!Сега е моментът - лятото и баба знае да се репчи! Сега се вижда кой колко е ербап! Да извикаме всички заедно - НЕ НА РУСКИЯ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ! Ще чакаме газ от ТАНАП-***-ТАРАРАП-КЕБАП, по който ще тече истинско евроатлантическо синьо гориво, а не тази оренбургска червена смрад!Даже и двата блока на АЕЦ-а щях да ги спра! Аман от тези руски отрошляци и от омразния руски ток, който те произвеждат! Само ток от ВЕИ - да покажем на Европа, че в нещо сме по-европейци и от Германия и Франция!Евроатлантизмът юбер алес! Даже и над Дойчланд! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Точно така е! . Ще мразуваме и ще си траем, ако не искаме мачото Маккейн да долети отново и да издърпа силно, ама много силно /чак на пръсти да ги изправи/ ушите на властимеющите у нас. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Купона започва :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Щонов обаче уточни, че не може да потвърди тази информация, защото на границата между Русия и Украйна няма измервателни уреди и не е ясно колко газ влиза в Украйна и съответно се транзитира.Ако този го твърди това, просто няма какво да го коментираме :) По-малоумно изказване едва ли може да има. И децата разбраха, че украинците са почнали да крадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
"на границата между Русия и Украйна няма измервателни уреди"Ми да сложат измервателни уреди и да приключат с взаимните обвинения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Още вчера ТВ Европа скромно отбеляза, че Украйна е започнала да взема част от природния газ предназначен за България, даже нямаше коментар по този повод. А няма как и да има защото в някои посолства в София стриктно наблюдават как медиите изпълняват съюзническите си задължения. А това е само началото....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още