IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антон Павлов: Няма намаление на доставките на газ от Русия

По всички проекти за газови връзки със съседни страни има забавяне между 3 и 5 години, посочи зам.-министърът на икономиката

12:27 | 07.10.14 г. 2
Антон Павлов: Няма намаление на доставките на газ от Русия

На този етап, въпреки сигналите от други държави за намаляване на доставките на природен газ от Русия, за България няма регистрирани проблеми, съобщи пред журналисти зам.-министърът на икономиката и енергетиката Антон Павлов.

"Към 8 часа тази сутрин, когато пристигат последните оперативни данни, няма индикация за намаляване нито на налягането, нито на обемите", заяви той. България е изряден партньор и изпълнява своите задължения за транзит към Турция, Гърция и Македония, категоричен беше още зам.-министърът.

Хранилището в Чирен продължава да се пълни и към тази сутрин в него има 457 млн. куб. метра. „Нагнетяването продължава въпреки липсата на финансови средства, но едва ли ще бъде постигнат пълният обем от 550 млн. куб. метра“, уточни Павлов.

Заместник-министърът направи коментар и по отношение на газовите връзки, които в случай на криза биха могли да ни доставят суровина. По всички проекти има закъснение с между 3 и 5 години, посочи той и определи, че в някои случаи се касае дори до умишлено забавяне.

„По отношение на връзката със Сърбия работата отново се забавя заради значими археологически находки по трасето. Сега ще трябва да се потърси вариант как да бъдат заобиколени“, обясни Павлов.

Стойността на българския участък от газовата връзка с Турция ще струва около 100 млн. евро, уточни Павлов и коментира, че все още става въпрос за предварителни проучвания и точната цена ще бъде определена след като приключи проучвателната фаза на проекта.

На 16-17 октомври в Истанбул ще се състои среща, на която трябва да бъде подписан договор за конфиденциалност по отношение на газовата връзка с турската страна. "Ние сме готови с проучванията, чакаме Турция да ни предложи стойностите на цената за природния газ и транзитните такси", заяви още Павлов.

По отношение на газовата връзка с Турция, както и за тази с Гърция, основният проблем е всъщност финансирането, коментира той и допълни, че се водят активни преговори за отпускане на средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за реализацията на връзката Комотини - Стара Загора.

„Работата по проучванията за природен газ и петрол от Черно море не са спрени, работи се активно, но във всеки блок ситуацията е различна“, обясни Павлов. Той допълни, че на този етап местният добив осигурява между 5 и 10% от нуждите ни от природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
albobo76
преди 9 години
Няма страшно, "братята" Американци ще ни продават газ. Ама след 4-5 г. До тогава ще се молим за меки зими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Затваряйте буркани за зимата ::D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още