IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството отпусна допълнителни средства за ДКЕВР

Заради одитите на електроразпределителните дружества в регулатора са останали без пари за заплати

13:35 | 05.11.14 г.
Правителството отпусна допълнителни средства за ДКЕВР

Правителството ще отпусне допълнително 438 хил. лева за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), съобщи пред журналисти вицепремиерът Екатерина Захариева след заседанието на Министерския съвет.

Захариева обясни, че заради одитите на електроразпределителните дружества („Енерго – Про“, ЧЕЗ България и EVN България) в ДКЕВР са останали без пари за заплати за ноември и декември. Средствата са изхарчени предварително, както се случва и в други ведомства.

Припомняме, че председателят на енергийния регулатор Светла Тодорова съобщи за дефицит в Комисията в размер на 700 хил. лева още в началото на октомври. Тогава тя обясни, че одитите на електроразпределителните дружества са коствали около 200 хил. лева.

По закон тази проверка трябва да бъде платена от дружествата. Те вече са превели средствата в държавния бюджет. От ДКЕВР обясниха, че очакват парите да бъдат преведени по тяхната сметка. Друг сериозен разход за регулатора са съдебните дела, коментира още Тодорова в началото на миналия месец.

След заседанието на Министерския съвет днес Екатерина Захариева обясни още, че без актуализация на бюджета плащанията в различни системи са под въпрос. За зимното почистване през последните студени дни оставаме длъжници на фирмите, което не е редно, даде пример тя.

Вицепремиерът допълни, че на днешното си заседание министрите са отпуснали 950 хил. лева за обезопасяването на авариралия път, основна артерия до Банско. „Няма как през зимния сезон да оставим пътя, без да са отворени двете платна, иначе стават километрични задръствания“, обясни тя.

В решението на кабинета се казва, че второкласният път край благоевградското село Градево има отцепен участък заради опасност от цялостно откъсване на пътя. Това е единствената транспортна връзка, свързваща Разлог, Банско, Добринище, Белица и Гоце Делчев с областния център Благоевград и най-прекия път към зимните курорти в Пирин.

Също както здравния министър и  Екатерина Захариева заяви, че има планове за петък вечер, когато се очаква вече да е гласувано новото правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още