IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов става премиер за втори път

За лидера на ГЕРБ гласуваха 149 депутати, 85 бяха против

12:42 | 07.11.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новоизбраният премиер Бойко Борисов представи кабинета си. <em>Снимка: БТА</em></p>

Новоизбраният премиер Бойко Борисов представи кабинета си. Снимка: БТА

Парламентът одобри структурата и състава на новото правителство с премиер Бойко Борисов.

След три часа и половина дебати в парламента Бойко Борисов стана премиер с подкрепата на 149 от общо 234 гласували народни представители, против бяха 85, въздържали се нямаше.

Гласовете си за него дадоха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, които от вчера са в официална коалиция, но от Патриотичния фронт 17 го подкрепиха, а двама бяха против.

От АБВ, които обявиха подкрепа за кабинета и ще са част от новото мнозинство, всички гласуваха „за“, както и депутатите от БДЦ. БСП, ДПС и “Атака“ бяха против.

Структурата на кабинета беше одобрена от 144 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и БДЦ, 83 от ДПС, БСП и „Атака“ бяха против, а един от ПФ се въздържа.

Съставът на правителството беше подкрепен от 136 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Този път против освен БСП, ДПС и “Атака“ бяха и депутати от БДЦ – общо 97. Един от ПФ се въздържа.

До съставянето на кабинета се стигна вчера след десетки часове разговори и совалки между четирите формации в новия парламент след изборите на 5 октомври - ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Кабинетът "Борисов 2" ще има четирима вицепремиери и 17 министерства.

В коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ е предвидено решенията да се взимат с консенсус, а ако няма съгласие, да се водят консултации и преговори между партньорите до намиране на решение.

Патриотите и АБВ ще подкрепят кабинета, но си запазиха правото на различна позиция. Очаква се всяка седмица четирите формации да провеждат общи заседания.

Красимир Янков от БСП обясни отрицателния си вот с думите, че от новата коалиция единствено АБВ от своето създаване е демонстрирала симпатия и взаимодействие и е работила последователно за този формат. "Не мога да подкрепя Вас, г-н Борисов, и такъв кабинет именно заради проявената демагогия към избирателя, краденето на надеждите на лявомислещия избирател за лични цели, прикриването зад понятия като държавническа отговорност и компромис в името на стабилно управление", заяви депутатът.

Магдалена Ташева от „Атака“ заяви че е гласува против „съешилата се на тъмно четворна коалиция“, която ще доведе България до нова катастрофа със своите „вашингтонски мантри“.

Ето го и съставът на новото правителство на Бойко Борисов:

Вицепремиери: Меглена Кунева -заместник-министър председател по координацията на европейските политики и институционалните въпроси; Томислав Дончев - заместник-министър председател по европейските фондове и икономическата политика; Румяна Бъчварова - заместник - министър председател по коалиционната и административната политика; Ивайло Калфин - заместник-министър председател по демографската и социалната политика.

Министър на финансите: Владислав Горанов

Министър на вътрешните работи: Веселин Вучков

Министър на труда и социалната политика: Ивайло Калфин

Министър на външните работи: Даниел Митов

Министър на здравеопазването: Петър Москов

Министър на икономиката: Божидар Лукарски

Министър на енергетиката: Теменужка Петкова

Министър на туризма: Николина Ангелкова

Министър на правосъдието: Христо Иванов

Министър на регионалното развитие и благоустройството: Лиляна Павлова

Министър на културата: Вежди Рашидов

Министър на земеделието и храните: Десислава Танева

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Ивайло Московски

Министър на образованието и науката: Тодор Танев

Министър на отбраната: Николай Ненчев

Министър на младежта и спорта: Красен Кралев

Министър на околната среда: Ивелина Василева

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 9 години
150 милиарда на фона на няколко трилиона долара активи - правиш ли сметката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Да разбирал ли, че доказани измами, кражби и дупки за милиарди е било добро народа да ги плати? Добре ли е бизнес милиарди отрицателен капитал да се спасява?Фалита е част от пазара - политика за не позволяване на фалит пак ли е добре?Ти в соца ли живееш или от там черпиш идеи?А за западните спасение дадоха са десетки милиарди - САЩ отпуснаха 150 милиарда капиталова инжекция.Да беше чул някоя от банките да има 70+% обезценка на актива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
jorkata_investor
преди 9 години
Mnogo si prav bgMan, DPS-te iskat da iztochat bankata. Otnosno pravitelstovo: mnogo se radvam che BG partii v koito nadqvam se nqma vliqnie na DPS, se koaliraha i pakazaha sreden na DPS-to.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 9
Solomoon
преди 9 години
Ок, мнението макар и "малоумно" си е изцяло мое и почива на реални факти....естествено, че всички които гласуваха вкупом това да се фалира банката са виновни - ако прочетеш Ню Йорк Таймс ще разбереш, че това е първия банков фалит в в източна европа от 90те год. насам.....според теб другите държави по-глупави ли са били, че са си спасявали банките, а ако мислиш, че не и имало и при тях закъсали банки се лъжеш....мнението си е само мое, не ангажирам никой, а също тока уважавам твоето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Ти сериозно ли ги мислиш тези неща?Нали ти е пределно ясно, че имаха месеци на ред да я спасяват и оферта, за която говориш е нагло да теглим няколко милиарда им ги дадем на "инвеститорите" а те да влязат с "активи" и всичко цветя и рози .... Това нещо се гласуваше над 100 депутата от различни партии гласуваха против - така че по малоумната ти логика всички трябва са виновни ....А не забравяй, че накрая тежката дума има само БНБ и има цялата власт да достигне до края, но ни презентираше циркс с дейното участие и на цацаратурата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 11
Solomoon
преди 9 години
Не твърдя, че Боко е единствения виновник за фалита....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
хахаЧе БББ е виновен за много неща е вярно ама за фалита на КТБ има много да спорим.Ей новобранец - Пеевски с 1 публично изказване накара масона Цацаров да се "самосезира" и без никакви други доказателства почнаха да запечатват, тарашат, конфискуват, разследват и затварят. Сега обръчите на Доган няма да връщат няколкостотин милиона необезпечени кредити а ти все някой различен от тях ли ще продължаваш да обвиняваш за КТБ. Да не забравяме ролята на Искров, който доказаха, че е бил привикан и е ходил в сараите при Доган, ами онази червеноармейска въшка депутат от БСП дето беше начело на надзора в БНБ...Та я пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 14
Solomoon
преди 9 години
...и да не забравяме, че заради него се отхвърли "наглата" оферта на желаещите да я спасят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Jack Bauer
преди 9 години
Нищо ново,поредното дажа вю или както се казва тази вафла вече сме я яли и този филм сме го гледали.Избирателите го извикаха на поправителен,почти със същите министри.Историята се повтаря, само времето някой изпълнители и декорите са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 9 години
И защо точно на КТБ тя тази банка е дългогодишни лоши практики на час по лъжичката от държавата от 2005 на сам .... все пак катализатора си беше цацаратура+определени медии да не забравяме дейното участие на БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още