IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задържа се тенденцията за годишен ръст на оборотите в търговията на дребно

Едни от най-големите обороти през септември са реализирали търговците с компютри и комуникационна техника

13:23 | 07.11.14 г.
Задържа се тенденцията за годишен ръст на оборотите в търговията на дребно

И през септември се запазва тенденцията за ръст на оборотите в търговията на дребно, но само на годишна база. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през посочения месец оборотите растат с 5,6 на сто. За сравнение през август увеличението беше в рамките на 4,5%, а през юли – 4,1%.

На месечна база обаче тенденцията е обратна – през септември има ръст от 0,5%, но увеличението през август беше в рамките на 0,6 на сто, а през юли – 0,7 на сто.

От статистиката е видно, че с най-голям ръст за пореден месец се запазва по отношение на оборотите в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет. През септември ръстът е от 19,4 на сто на годишна база. И в тази област обаче има тенденция към намаление – през август ръстът е бил от 21,8% , а през юли – 22,1%.

На следващо място най-голям ръст на оборотите на годишна база има по отношение на търговията с компютри и комуникационна техника – с 14% през септември, както и в сектора за търговия с автомобилни горива и смазочни материали (8,9%).

С 0,3% намаляват оборотите в търговията на дребно в специализираните магазини за търговия с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, показва още годишното сравнение в сектора. Най-голямо е понижението на годишна база в неспециализирани магазини за търговия на дребно с разнообразни стоки.

На месечна база данните на НСИ показват, че най-значимо е намалението на оборотите при търговията на дребно с хранителни продукти (-0,6%). Най-видимо е това при неспециализираните магазини, които обаче търгуват предимно с храни и напитки (-1,5%).

Най-голям е ръстът по отношение на търговията с компютри и комуникационна техника, където увеличението спрямо август е в рамките на 2,3 на сто. На второ място се нарежда търговията с фармацевтични и медицински стоки – от 2% на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още