IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Служебното правителство се справи достойно *

Президентът похвали действията на служебния кабинет във вътрешната и във външната политика

11:47 | 10.11.14 г. 2
<p>
	Росен Плевнелиев и Георги Близнашки направиха оценка и отчет на приключилия мандат на служебния кабинет. <em>Снимка: БТА</em></p>

Росен Плевнелиев и Георги Близнашки направиха оценка и отчет на приключилия мандат на служебния кабинет. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев похвали действията на служебното правителство на проф. Георги Близнашки както във вътрешната, така и във външната политика.

„Служебното правителство се справи достойно с най-важната задача – да внесе успокоение и да организира свободни и честни избори“, заяви Плевнелиев при отчета на мандата на служебния кабинет, който той назначи.

Според държавния глава кабинетът е възстановил доверието на ЕК и по време на тримесечния му мандат страната ни е била активен член на НАТО.

По думите му служебният кабинет е работил в среда на комбинация от кризи. Пет правителства и три парламента се смениха в България за две години, припомни президентът. При отчета Плевнелиев не забрави да похвали и първия служебен кабинет, който назначи - този на Марин Райков, заради правилото в една банка да се държат до 25% от парите на държавно дружество.

Президентът обаче разкритикува остро мандата на Пламен Орешарски, който описа с външнополитическа изолация, кризи в страната, спрени еврофондове, неразплатени пари.

Свидетели бяхме на рекордно ниско доверие към правителството на Пламен Орешарски и 42-то НС, отсече Плевнелиев, като посочи, че служебното правителство е работило в режим на тежки финансови рестрикции заради липсата на актуализация на бюджета.

Президентът похвали служебното правителство, че е проявило характер по повод нападки на руски официални лица, към които отговорът на външният министър Даниел Митов беше, че страната ни е суверенна държава, която взема самостоятелно своите решения.

Служебните министри доказаха, че може да се свърши много работа за кратко време, подчерта президентът и допълни, че те са работили по съвест. „Вярвам, че ще помагате и в бъдеще с вашата посветеност и вашата експертиза“, се обърна той към министрите от служебното правителство.

По думите на Плевнелиев проведените избори са легитимни и не се оспорват от никого. Той заяви, че очаква приемственост и продължение на политиките.

„Точно три месеца и един ден управление след назначаването правителството приключи своята работа и приключи успешно своя мандат“, заяви служебният премиер Георги Близнашки.

Той също припомни, че кабинетът на Орешарски е подал оставка след година протести, а задачата на служебното правителство по думите му е била да върне страната към изконните ценности на демокрацията.

„Това правителство нямаше как да ограничи работата си единствено до организиране на честни избори“, подчерта Близнашки, като припомни наводненията и изтъкна кризите в редица сектори.

Според него въпреки опитите служебният кабинет да бъде въвлечен в предизборната кампания той е изпълнил достойно ангажиментите си, като е работил открито и прозрачно.

Междувременно Плевнелиев обяви, че не си прави "абсолютно никакви сметки" за президентските избори. „Ако беше така, щях да бъда нечестен към българските граждани“, коментира той при отчета на служебния кабинет в президентството. По думите му българският народ има още две години пред себе си, за да вземе правилното решение кой ще бъде най-полезен за нацията и че сега не е време за политически сметки.

Според него това, от което има нужда, е много труд в правилната посока. „Това очаквайте от мен, това очакваме и от новия министър-председател, когото поздравявам за историческия успех, който постигна в годините на прехода да бъде първият демократично избран за втори път български премиер“, каза Плевнелиев.

Държавният глава коментира и готвения от опозицията законопроект за ограничаване правомощията на служебния кабинет с думите, че служебните правителства са специални и за да се стигне до тях, значи има дълбока криза. По думите му законодателството не е емоционален акт.

Служебното правителство е кризисен мениджър и трябва да има възможности да действа максимално адекватно спрямо крайно непредсказуема среда. Убеден съм, че и четирите служебни правителства до момента са успявали да действат адекватно, защото са имали свободата на действие, подчерта той.

Плевнелиев заяви, че обективната оценка по отношение на свършеното за еврофондовете от служебния кабинет идва както от ЕК, така и общините.

От новото правителство той си пожела конкретни резултати пред очите на народа в интерес на хората. Според него в програмната декларация са заложени много смислени приоритети за страната.

Плевнелиев заяви, че не е търсен символизъм за отчета с датата 10 ноември, а просто това е първият работен ден след предаването и приемането на властта в петък.

Отчетът в президентството завърши с обща снимка, ръкостискания и благодарности, а някои министри, като вицепремиера Екатерина Захариева и образователния Румяна Коларова, заслужиха и целувки от държавния глава. 

* Актуализирано в 12,50 часа

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Дай Боже за напред все от тия.Та избираме тия, а не ония, който всеки път ни обират. Какви са тия които продължават най-големите червени маскари да избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Дай Боже за напред все от тия.Та избираме тия, а не ония, който всеки път ни обират. Какви са тия които продължават най-големите червени маскари да избират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още