fallback

Средната заплата намалява през третото тримесечие

Към септември тя е 809 лева, сочат предварителни данни на Националния статистически институт

13:01 | 10.11.14 г. 2

През третото тримесечие средната месечна работна заплата e 809 лева и намалява спрямо второто тримесечие с 1%. За юли средната брутна работна заплата е 815 лв., за август - 793 лв., и за септември - 820 лева. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Тенденцията за изменението на работната заплата от началото на годината е разнопосочна. През първото тримесечие на годината средната месечна работна заплата също отбеляза понижение спрямо края на 2013 година като достигна 796 лева.

Но през второто тримесечие отново нарасна -  с 2,6%, като достигна 817 лева.

За третото тримесечие на годината икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са: „Финансови и застрахователни дейности” - със 7,5%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с 4,3%.

На годишна база към септември средната месечна работна заплата нараства с 2,3%. Най-голямо е увеличението в „Добивна промишленост” и „Транспорт, складиране и пощи” - с по 6,2%, както и в сектор „Строителство” - с 5,7%. С най-значителен спад за този период е средната месечна заплата в сектора „Операции с недвижими имоти” - с 14,4%.

За периода юли-септември традиционно най-високо остава средномесечното трудово възнаграждение в секторите: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 753 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 528 лева, както и „Финансови и застрахователни дейности” - 1 466 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие в обществения сектор нараства с 5,8%, а в частния сектор - с 1,2%. За предходното тримесечие ръстът беше съответно със 7,4%, и с 0,6%, за първото – съответно - със 7%, а в частния сектор - с 0,5%.

Понижение отчита националната статистика и при наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември. Те намаляват с 49,7 хил., или с 2,2% спрямо края на юни, като достигат 2,25 милиона души. Най-вероятна причина е приключването на летния сезон, с което се освобождават и много сезонни работници. Началото на новата учебна година обаче, което традиционно е свързано с наемане на служители, не може да компенсира и трендът при заетостта остава надолу.

Най-голямо намаление на наетите спрямо юни се наблюдава в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 19,5%, заради края на сезонната заетост, както и в сектора „Култура, спорт и развлечения” - с 13,6%.

Увеличение на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Образование” - с 2,2%, което се обуславя от началото на новата учебна година.

Броят на наетите намалява и на годишна база, отчита НСИ. В края на септември наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 14,2 хил., или с 0,6% по-малко в сравнение с края на септември 2013 г., като най-голямо намаление се наблюдава в: „Административни и спомагателни дейности“ - със 17,4 хил., „Транспорт, складиране и пощи” - с 3,7 хил., и „Строителство” - с 2,5 хиляди.

Най-голямо увеличение на наетите лица в края на септември 2014 г. спрямо края на септември 2013 г. има в „Преработваща промишленост” - с 5,5 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 13.09.22 г.
fallback