IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин настоява за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране

Стъпката за нарастване с по четири месеца на година е стръмна, заяви социалният министър

13:09 | 19.11.14 г.
Калфин настоява за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране

Социалният министър Ивайло Калфин се обяви за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Той определи стъпката за увеличаването й с 4 месеца на година като стръмна.

В момента в трета категория труд мъжете се пенсионират при навършени 63 години и 8 месеца, а жените при 60 г. и 8 месеца. Ако законът, приет при ГЕРБ, не се промени, от 1 януари 2015 година възрастта ще се увеличава с по 4 месеца за мъжете и за жените, след като възрастта беше „замразена“ за една година от правителството на Пламен Орешарски.

„Предстои обсъждане заедно с финансовия министър и представители на НОИ на сметките за следващата година“, заяви Калфин.

По отношение на пенсионирането в силовите ведомства вицепремиерът смята, че освен стаж, във всички категории труд трябва да има и възраст. Калфин уточни обаче, че това трябва да е съобразено с възможностите на заетите в тези системи да работят друг вид работа.

„Някой полицай или военен, изпълнявал тежки мисии, надали може да ги изпълнява примерно след 15-те години, предвидени в закона. Това не означава да се пенсионира на 35 години, но трябва да има възможност за работа при условия, които са приемливи за състоянието му след това“, обясни той.

Калфин отново повтори тезата си, че пенсионната реформа трябва да се реши заедно с всички свои елементи, а не парче по парче. По думите му обаче няколко елемента трябва да се решат преди началото на следващата година с Бюджет 2015 без претенцията това да е цялостната реформа.

На днешното си заседание кабинетът одобри коледни добавки от по 40 лева за пенсионерите с пенсии до 286 лева. Калфин каза, че ако има допълнително средства, добра кауза е всички пенсионери да получат допълнително пари за Коледа, но „състоянието на бюджета не е цъфтящо“. Увеличаването на доходите на хората с най-ниски доходи е икономически полезна мярка, допълни вицепремиерът.

Вчера БСП внесе в парламента предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, което предвижда да се замрази стажът и възрастта за пенсиониране.

Социалистите ще настояват то да бъде разгледано бързо, защото, ако до края на годината не се приеме промяната, от 1 януари стажът автоматично започва да се покачва с по четири месеца на година. Искането на социалистите е да се запази сегашното положение, според което жените да се пенсионират на 60 г. и 8 месеца, а мъжете на 63 г. и 8 месеца.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още