IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразяване на условията за ранно пенсиониране за 2015 г. ще иска Ивайло Калфин

За допълващ модел на здравно осигуряване ще работи здравният министър Петър Москов

17:42 | 07.11.14 г. 1
Замразяване на условията за ранно пенсиониране за 2015 г. ще иска Ивайло Калфин

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин ще настоява пред правителството за работещите от първа и втора категория труд догодина да няма промяна в условията за пенсиониране и изплащане на пенсиите. Това заяви Калфин при приемането на поста в социалното министерство от Йордан Христосков, предаде БНР.

Предложението, което той ще направи за пенсионната реформа, е да има още една година замразяване на сегашните условия за пенсиониране и за получаване на пенсиите при работещите първа и втора категория труд.

„Искането за замразяването на сегашното положение през следващата година се налага по очевидни причини. Те са свързани с възможностите на частните пенсионни фондове“, заяви Калфин.

Дали ще се повиши от догодина възрастта за пенсиониране при масовата трета категория ще стане ясно скоро, обеща Калфин.

Той определи ресора си като изключително труден, но за него е важно да се постигат видими резултати. „Да се виждат тези резултати с пълното съзнание, че трудът, социалната сфера, особено в тази икономическа среда, това е един изключително тежък ресор с много очаквания към него и с ограничени ресурси“, смята той.

Ивайло Калфин не отстъпва и от намерението да се бори за коледни добавки на пенсионерите през този декември. „Това е една от темите, по които ще говорим, включително свързани с разчетите на бюджета до края на годината“, каза той, като уточни, че за седмица ще проучи какви са възможностите, какво е състоянието и в НОИ за допълнителни плащания.

Новият здравен министър Петър Москов предвижда пълен набор реформи, които биха се отразили добре на пациентите. Това каза той при приемане на поста от предшественика му Мирослав Ненков.

Москов не предвижда увеличаване на здравната вноска. Предвижда обаче промяна, свързана с демонополизацията на НЗОК. Той обясни, че моделът, зад който застава управленското мнозинство, не е заместващ, а допълващ - една здравна каса като стълб с базов пакет от медицински услуги и надграждане от доброволни фондове. Москов посочи, че с тази идея ще бъдат готови до края на тази година и допълни, че не се предвижда да се въведе доплащане от пациентите.

По отношение на спешната помощ министърът каза, че трябва да се увеличат възнагражденията на работещите в тази област, като според него това трябва да бъде в рамките на 25-30 на сто в предстоящата една година.

Поет е ясен ангажимент към спешно завършване на електронното здравеопазване, за реални промени в спешната помощ и за това медицината да се върне в болниците, а търговията постепенно и сигурно да отстъпва място на медицината, каза още Петър Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още