fallback

Търси се кандидат за нов управител на БНБ

Спряганият за поста Стоян Мавродиев няма да оглави централната банка, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов

18:01 | 19.11.14 г. 3

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев няма да става управител на Българската народна банка (БНБ). Начело на централната банка няма да застане и подалият оставка днес директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банката Росен Николов. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

Името на Мавродиев като наследник на Иван Искров беше лансирано в днешната преса. Николов пък напусна днес по собствено желание Фонда. Горанов потвърди, че той е депозирал сам оставката си.

„Той е един много добър експерт, свърши много добра работа. Заедно с него и с премиера обсъдихме за какво той ще бъде използван“, каза финансовият министър.

Той уточни, че Николов ще продължи да работи в банковата сфера. На въпрос дали ще стане шеф на Общинска банка, Горанов отвърна само, че самият Николов трябва да отговори.

Финансовият министър обясни, че оставката на Иван Искров е на дневен ред. Той потвърди, че вчера е имало среща между гуверньора и премиера, но не даде подробности. „Питайте Искров“, отвърна той на въпроса дали управителят на централната банка е изразил готовност да се оттегли.

Кой ще е наследник в БНБ, ще стане ясно, когато партиите постигнат консенсус, обясни още Горанов.

Припомняме, че във вторник председателят на временната комисия по бюджет в 43-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че ръководството на БНБ носи морална отговорност за случилото се с КТБ и призова за оставката му. Тя обаче не коментира дали ГЕРБ вече има кандидат за наследник на Иван Искров и напомни, че законовият срок за избор на нов гуверньор е 3 месеца.  

В петък стака ясно, че финансовият министър е разговарял с Искров и е поставил въпроса с оставката му. „БНБ допусна грешка, която българското общество не може да остави така”, обясни тогава Горанов.

Днес финансовият министър потвърди за решението на БНБ, че Търговска банка „Виктория“, която е дъщерна на КТБ, се връща към нормалната си дейност.

"ТБ „Виктория“ имаше само ликвиден проблем. УС на БНБ е взел решение да продаде част от кредитния портфейл, с което да осигури необходимата ликвидност, така че банката да започне да действа като действаща банка и да приключи с квестурата“, каза Горанов. 

По думите му това означава, че банката може да отвори и да започне да работи нормално и вложителите, ако решат, могат да изтеглят влоговете си без каквото и да е ограничение.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
fallback