IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се кандидат за нов управител на БНБ

Спряганият за поста Стоян Мавродиев няма да оглави централната банка, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов

18:01 | 19.11.14 г. 3
Търси се кандидат за нов управител на БНБ

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев няма да става управител на Българската народна банка (БНБ). Начело на централната банка няма да застане и подалият оставка днес директор на Фонда за гарантиране на влоговете в банката Росен Николов. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

Името на Мавродиев като наследник на Иван Искров беше лансирано в днешната преса. Николов пък напусна днес по собствено желание Фонда. Горанов потвърди, че той е депозирал сам оставката си.

„Той е един много добър експерт, свърши много добра работа. Заедно с него и с премиера обсъдихме за какво той ще бъде използван“, каза финансовият министър.

Той уточни, че Николов ще продължи да работи в банковата сфера. На въпрос дали ще стане шеф на Общинска банка, Горанов отвърна само, че самият Николов трябва да отговори.

Финансовият министър обясни, че оставката на Иван Искров е на дневен ред. Той потвърди, че вчера е имало среща между гуверньора и премиера, но не даде подробности. „Питайте Искров“, отвърна той на въпроса дали управителят на централната банка е изразил готовност да се оттегли.

Кой ще е наследник в БНБ, ще стане ясно, когато партиите постигнат консенсус, обясни още Горанов.

Припомняме, че във вторник председателят на временната комисия по бюджет в 43-то Народно събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заяви, че ръководството на БНБ носи морална отговорност за случилото се с КТБ и призова за оставката му. Тя обаче не коментира дали ГЕРБ вече има кандидат за наследник на Иван Искров и напомни, че законовият срок за избор на нов гуверньор е 3 месеца.  

В петък стака ясно, че финансовият министър е разговарял с Искров и е поставил въпроса с оставката му. „БНБ допусна грешка, която българското общество не може да остави така”, обясни тогава Горанов.

Днес финансовият министър потвърди за решението на БНБ, че Търговска банка „Виктория“, която е дъщерна на КТБ, се връща към нормалната си дейност.

"ТБ „Виктория“ имаше само ликвиден проблем. УС на БНБ е взел решение да продаде част от кредитния портфейл, с което да осигури необходимата ликвидност, така че банката да започне да действа като действаща банка и да приключи с квестурата“, каза Горанов. 

По думите му това означава, че банката може да отвори и да започне да работи нормално и вложителите, ако решат, могат да изтеглят влоговете си без каквото и да е ограничение.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
fortiss
преди 9 години
Изборът на управител на БНБ не беше ли в правомощията на Народното събрание? Ако е така - този защо се слага пак?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
forexboy
преди 9 години
Търси се нов управител на БНБ, стария също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
byrobocop
преди 9 години
Аз съм кандидат повече да не търсят нека да ми се обадят телефона ми е десет нули разбъркани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още