IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за пътувания с ръст през третото тримесечие

Българинът е отделил средно по 525 лв. на човек за пътуване в чужбина през юли-септември, сочат данни на НСИ

13:33 | 21.11.14 г.
Разходите за пътувания с ръст през третото тримесечие

Разходите на българите за пътувания се увеличават през третото тримесечие на годината. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на българите в периода юли-септември.

Тримесечието обхваща активния летен сезон, когато се реализират семейните ваканции, което обяснява и значителния ръст в разходите на тримесечна база, както на пътуванията в страната, така и на тези в чужбина.

За периода юли-септември средният разход при пътуване на човек е бил 330 лв. в страната и 525 лв. в чужбина. Докато през второто тримесечие на тази година разходите за пътувания в чужбина на човек са били 386 лева, а при пътуване в страната - по 216 лева.

Предварителните данни на НСИ отчитат по-малък брой пътували българи с цел туризъм през третото тримесечие на 2014 година в сравнение със същия период на миналата година.

Общо 1,1 милиона българи са реализирали туристически пътувания за юли-септември, като преобладаващата част от тях - 83,1%, са пътували само в страната, 14,0% - само в чужбина, а 2,9% са пътували както в страната, така и в чужбина. В сравнение със същия период на миналата година общият брой на пътувалите се понижава с 2,2%. Намаление се наблюдава както в броя на пътувалите в страната - с 1,9%, така и при пътувалите в чужбина - с 4,4%.

Спрямо предходното тримесечие е налице увеличение - общо 886,1 хил. българи са реализирали туристически пътувания за второто тримесечие, става ясно от статистиката.

През периода юли-септември най-много туристически пътувания са реализирани от лицата на възраст 25 - 44 години – 46,8%. Тези на възраст 45 - 64 години са пътували предимно в страната – 84,5%, докато лицата на възраст 65 и повече навършени години са пътували най-много в чужбина – 20,2%. По-голямата част от туристическите пътувания са били с цел „почивка и екскурзия“, отчита статистиката.

При туристически пътувания най-големи остават разходите за храна - в страната те са 39,2 на сто, а в чужбина – 33,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още