IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева с призив за незабавни реформи за по-добър и социален бюджет

Необходимо е особено внимание при разходите в бюджета, след като за една година дефицитът е нараснал 3 пъти, заяви еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси

16:29 | 29.11.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кристалина Георгиева с призив за незабавни реформи за по-добър и социален бюджет

Еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева призова към незабавни реформи, ако страната ни иска по-добър и по-социален бюджет. Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) предупреждава, че е необходимо особено внимание при разходите в бюджета, след като за една година дефицитът е нараснал три пъти - от 1,2% на 3,4 на сто, пише БНР.

„Тези, които имат отношение към приходната и особено към разходната част на бюджета, са реформи с предимство. Къде могат социалният и финансовият министър да се срещнат? Именно в реализацията на такива реформи. Ако ние запушим дупките и течовете на Здравната каса, ще има повече пари за социално слабите. Също така ще пожелая и на двамата - те се срещат в тази точка - използвайте европейското финансиране. Нито едно евро, нито едно левче не трябва ние да губим от европейските пари“, заяви Георгиева при поредната проверка на строителните дейности по софийското метро.

Българският еврокомисар съобщи, че страната ни вече е готова с проекти и по инвестиционния план на ЕК, който е на обща стойност 315 млрд. евро със социални и икономически ползи, за по-висок растеж, заетост и конкурентоспособност.

„България пари във фонда няма да слага. Не се иска от нея да слага. Ако реши тя самата да създаде финансови инструменти, които да се свържат с функционирането на този фонд, за да се ползва от капацитета на фонда, може да го направи. Но засега от България се искат проекти и проекти, които да размразят нашите пари в банките“, обяснява тя.

„Този участък от метрото е свидетелство за това как можем да спасим пари, които бяха почти загубени за България – 140 милиона евро, от тях 95 милиона са за тази връзка на метрото“, каза още Кристалина Георгиева, цитирана от агенция „Фокус“.

По думите й строителството помага за конкурентоспособността на българските фирми.

„Когато са започнали да правят метрото, е имало две фирми, които са били способни да кандидатстват за такъв тип строителство, а сега са 10”, коментира още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
И тази жена, и ГЕРБ прекрасно са разбрали че трябва да крадат докато все още има евро-пари. БГ разполага с най-некачествената но и най-скъпа пътна мрежа, същото се отнася и за инфраструктурата и. Основно се дължи на измами и корупция при избора на изпълнители - свързани лица и фирми.Но да не се отклоняваме от темата - къде са виновните, осъдени и пратени в затвора? Защо заради една банка се стига до увеличаване на дефицита? Защо фонда по влоговете не може да покрие и половината от "гарантирани" плащания? Защо по казуса Здравна каса няма осъден и опандизен шеф? И колкото и грубо да прозвучи - защо не сте *** пред парламента и набити на кол, уважаеми наши политици - без ден трудов стаж извън "политиката"? Писна ни да ни управляват отявлени аматьори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
stasi666
преди 9 години
ГЕРБ и реформи е малко смешно,те при пълно мнозинство не направиха,а сега ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
Тази жена вече прекрасно трябва да е разбрала че не може да има добра социална политика без силна стабилна и генерираща доход икономика Всичко друго е шменти капели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още