IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единна система за постъпване и изписване от болница въвежда НЗОК

Чрез нея ще бъде намалена вероятността от отчитане на неизвършена дейност

12:16 | 05.12.14 г.
Единна система за постъпване и изписване от болница въвежда НЗОК

През следващата година хоспитализациите и дехоспитализациите на всички здравноосигурени граждани ще бъдат в единна регистрационна система.

Започва подготовката на лечебните заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ, за приложение на Регистрационната система за хоспитализация и дехоспитализация на пациенти, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.

За целта при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата свой български личен документ. След като системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно изпрати информация за това в централното управление на НЗОК.

Цялата процедура ще отнема не повече от няколко секунди. Системата ще действа по същия начин и при дехоспитализацията на пациентите. Системата може да обработва едновременно документи, постъпили на няколко регистратури, ако лечебното заведение има такива. 

Регистрационната система за хоспитализация и дехоспитализация на пациенти е разработена по поръчка на НЗОК и има за цел да бъде завишен контролът при прием и изписване на пациенти в лечебните заведения, като отчита двете дейности едновременно, както в болничното заведение, така и в НЗОК в реално време.

Така ще бъде намалена вероятността от отчитане на неизвършена дейност.

НЗОК вече сигнализира, че е платила милиони за ненужни кардиологични интервенции.

През април тази година управителят на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова отчете, че свръххоспитализациите са най-често срещаните нарушения на болниците през първото тримесечие на годината след проверката, която НЗОК е извършила на лечебни заведения, заради което от здравния фонд се източват милиони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още