fallback

Лукарски: И Русия губи от спирането на "Южен поток"

България ще има ясна позиция за проекта преди следващия Съвет по енергетика, заяви икономическият министър

09:58 | 07.12.14 г. 16

Факт е, че България ще загуби от спирането на „Южен поток“, но в случая губи и Русия, заяви пред bTV икономическият министър Божидар Лукарски по повод изявлението на руския президент Владимир Путин от 1 декември, че Москва ще се откаже от газопровода и може да си сътрудничи с Турция за изграждането му.

Във връзка със съобщението, че премиерът Бойко Борисов е наредил на енергийния министър Теменужка Петкова да му представи всички договори по проекта, Лукарски каза, че тези договори са открити на 5 ноември. „Те са при министъра на енергетиката. В момента документите се анализират“, допълни той. Икономическият министър обвини кабинета „Орешарски“, че е била създадена мъгла около проекта.

Лукарски смята обаче, че скоро всичко по проекта ще бъде напълно ясно и след анализ на документите България ще има ясна позиция за проекта преди следващия Съвет по енергетика в Брюксел. По този въпрос за утре била насрочена среща при премиера Борисов.

По повод изявлението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че България губи 3 млрд. евро инвестиции от спирането на проекта, Лукарски смята, че тези числа са „леко спекулативни“. „Факт е, че България ще загуби от спирането на Южен поток, но колко и какво точно е въпрос на спорове“, заяви Лукарски и отказа да коментира повече числа, тъй като това било в ресора на енергийния министър. „Не мисля, че проектът е приключил все още“, твърди Лукарски.

„Като представител на десните партии ще кажа, че това непрекъснато повтаряне от страна на Русия колко губи България е симптом, че може би този, който се изяжда от яд, е Русия. Непрекъснатото повтаряне, че България губи, малко е като гузен негонен бяга. Руската страна при спирането на такъв проект също би следвало губи. Преминаването евентуално на газовия поток през Турция няма в никакъв случай да излезе по-евтино за Русия“, обясни той.

Божидар Лукарски коментира още, че голяма част от силните инвеститори са се отдръпнали за неопределено време от България.

Той обясни, че в срещи европейски посланици му посочвали едни и същи проблеми – неустойчивост и нестабилност на управлението, съмнения при решаването на казуси от правосъдната система, недостатъчно ясен Закон за обществените поръчки (ЗОП), неефективно действаща и корумпирана администрация.

Освен съдебната система трябвало да се направят реформи и в други области. Имало например проблеми с визите, които се издават на чуждестранни инвеститори, по сигнали от страна на бизнеса, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
fallback