IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: И Русия губи от спирането на "Южен поток"

България ще има ясна позиция за проекта преди следващия Съвет по енергетика, заяви икономическият министър

09:58 | 07.12.14 г. 16
Лукарски: И Русия губи от спирането на "Южен поток"

Факт е, че България ще загуби от спирането на „Южен поток“, но в случая губи и Русия, заяви пред bTV икономическият министър Божидар Лукарски по повод изявлението на руския президент Владимир Путин от 1 декември, че Москва ще се откаже от газопровода и може да си сътрудничи с Турция за изграждането му.

Във връзка със съобщението, че премиерът Бойко Борисов е наредил на енергийния министър Теменужка Петкова да му представи всички договори по проекта, Лукарски каза, че тези договори са открити на 5 ноември. „Те са при министъра на енергетиката. В момента документите се анализират“, допълни той. Икономическият министър обвини кабинета „Орешарски“, че е била създадена мъгла около проекта.

Лукарски смята обаче, че скоро всичко по проекта ще бъде напълно ясно и след анализ на документите България ще има ясна позиция за проекта преди следващия Съвет по енергетика в Брюксел. По този въпрос за утре била насрочена среща при премиера Борисов.

По повод изявлението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че България губи 3 млрд. евро инвестиции от спирането на проекта, Лукарски смята, че тези числа са „леко спекулативни“.

„Факт е, че България ще загуби от спирането на Южен поток, но колко и какво точно е въпрос на спорове“, заяви Лукарски и отказа да коментира повече числа, тъй като това било в ресора на енергийния министър. „Не мисля, че проектът е приключил все още“, твърди Лукарски.

„Като представител на десните партии ще кажа, че това непрекъснато повтаряне от страна на Русия колко губи България е симптом, че може би този, който се изяжда от яд, е Русия. Непрекъснатото повтаряне, че България губи, малко е като гузен негонен бяга. Руската страна при спирането на такъв проект също би следвало губи. Преминаването евентуално на газовия поток през Турция няма в никакъв случай да излезе по-евтино за Русия“, обясни той.

Божидар Лукарски коментира още, че голяма част от силните инвеститори са се отдръпнали за неопределено време от България.

Той обясни, че в срещи европейски посланици му посочвали едни и същи проблеми – неустойчивост и нестабилност на управлението, съмнения при решаването на казуси от правосъдната система, недостатъчно ясен Закон за обществените поръчки (ЗОП), неефективно действаща и корумпирана администрация.

Освен съдебната система трябвало да се направят реформи и в други области. Имало например проблеми с визите, които се издават на чуждестранни инвеститори, по сигнали от страна на бизнеса, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 1
krasi_mir_g
преди 9 години
Приятел, вземи три стинки и бегай да си купиш рубла, че утре може и стинка да стане. Така ще им подкрепиш валутата и може и да се дигне....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
krasi_mir_g
преди 9 години
То и нашите мафиоти ако ги видиш как живеят с окраденото по твоите характеристики ще рече, че българите са по-богати от повечето местни. Моа ти покажа такива "селища" в Канада, само дето нашите богаташи и на църква при другите българи не смеят да отидат, а за руската мафия има легенди. Та там на ден се крадат по над 100 милки $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Няма смисъл да убеждаваш фоби! Някой им е казал че руснаците били по бедни от нас и те добили чувство за превъзходство! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Лукарски: И Русия губи от спирането на "Южен поток"" "Не е важно аз да съм добре а на Вуте да му е зле! " " ... и на Вуте му е зле! "Второто не го е казал Лукарски! :))))..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 10
varna333
преди 9 години
И другото което е Турция няма да продава на никого тя ще транзитира газа само от там тръбата ще минава през Гърция Македония, Сърбия Словакия Унгария Австрия и Италия . Гърците също са много по умни от нашите *** на еврогъзове и ще прекарат тръбата през тяхната територия не се съмнявай. ЮЖЕН ПОТОК Е ПРИКЛЮЧЕН ЗА БЪЛГАРИЯ ОКОНЧАТЕЛНО НО Е ПРИКЛЮЧЕН ЗА ЕВРОПА ! ПРЕИБАНИТЕ ОТНОВО СМЕ НИЕ ПОСЛУШКОВЦИТЕ НА ЕВРОГЕИСКИЯТ СЪЮЗ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 8
varna333
преди 9 години
Ха ха Смепник когато някой не размине по бедност ела ми се обади по телефона ***! Знаеш ли че половината луксозни имоти в Лондон принадлежат само на руснци ? Знаеш ли че не само нашетоо черноморие но и Гръцкото средиземноморие ,Цялото краибрежие на Испания Итали я и Хурватия е искупено от руснаци! Знаеш ли че в Маями всички луксозни имоти са собственост също на руснаци? Като не си в час непиши да ти се смеят хората тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 9
StefanL
преди 9 години
Не се заблуждавай средната работа заплата в Москва е около 1200 евро в момента изобщо няма никакво увелечение на цени и дори много от тях незнаят за санкциите вчера се върнах от Москва бях на вьставка на недвижими имоти там. Непоклатими са и са страшно богати не ги сравнявай изобщо с нас ние сме най бедните дори и в Африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 15
krasi_mir_g
преди 9 години
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеОт няколко дена (може и седмици) руснаците вече имат по-нисък стандарт от нас.Така че съвети от по-бедни не приемаме. Да си зададат въпроса те на къде отиват, като населението им само за 2-3 седмици обедня яко.Разчитат на помпане на нефт и газ и на продажбата им. Като паднаха цените на нефта изведнъж обедняха.Нефта пада, рублата пада, капиталите изтичат, инфлацията до момента 10%, инфлацията при хранителните стоки - 40%, рафтовете на магазините полупразни, всяко ново зареждане е с нови цени. Но ако слушате руснаците - всичко е наред изключая тея малки и дребни проблемчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
krasi_mir_g
преди 9 години
http://***.manager.bg/%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81-50-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D0%BA%D1%83%D0%B1%D0%BC-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 15
krasi_mir_g
преди 9 години
Много добре го е казал човека- руснаците ореваха световната преса, колко губим, а не казват, че така прецаканите са те. Ще продават на Турция, на цената на Германия, а на колко ще ни продават турците, зависи от договора им с Европейския съюз, а той за нас ще е по-изгоден на 100% от секретния ни договор. На Турция толкова много газ не и трябва и за нея дори малка надценка, ще е изгодна. А ми е чудно без финансиране от западни банки, как ще построят нещо до Китай и до Турция, като те дори тръбите не могат да си произвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още