IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: И Русия губи от спирането на "Южен поток"

България ще има ясна позиция за проекта преди следващия Съвет по енергетика, заяви икономическият министър

09:58 | 07.12.14 г. 16
Лукарски: И Русия губи от спирането на "Южен поток"

Факт е, че България ще загуби от спирането на „Южен поток“, но в случая губи и Русия, заяви пред bTV икономическият министър Божидар Лукарски по повод изявлението на руския президент Владимир Путин от 1 декември, че Москва ще се откаже от газопровода и може да си сътрудничи с Турция за изграждането му.

Във връзка със съобщението, че премиерът Бойко Борисов е наредил на енергийния министър Теменужка Петкова да му представи всички договори по проекта, Лукарски каза, че тези договори са открити на 5 ноември. „Те са при министъра на енергетиката. В момента документите се анализират“, допълни той. Икономическият министър обвини кабинета „Орешарски“, че е била създадена мъгла около проекта.

Лукарски смята обаче, че скоро всичко по проекта ще бъде напълно ясно и след анализ на документите България ще има ясна позиция за проекта преди следващия Съвет по енергетика в Брюксел. По този въпрос за утре била насрочена среща при премиера Борисов.

По повод изявлението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че България губи 3 млрд. евро инвестиции от спирането на проекта, Лукарски смята, че тези числа са „леко спекулативни“.

„Факт е, че България ще загуби от спирането на Южен поток, но колко и какво точно е въпрос на спорове“, заяви Лукарски и отказа да коментира повече числа, тъй като това било в ресора на енергийния министър. „Не мисля, че проектът е приключил все още“, твърди Лукарски.

„Като представител на десните партии ще кажа, че това непрекъснато повтаряне от страна на Русия колко губи България е симптом, че може би този, който се изяжда от яд, е Русия. Непрекъснатото повтаряне, че България губи, малко е като гузен негонен бяга. Руската страна при спирането на такъв проект също би следвало губи. Преминаването евентуално на газовия поток през Турция няма в никакъв случай да излезе по-евтино за Русия“, обясни той.

Божидар Лукарски коментира още, че голяма част от силните инвеститори са се отдръпнали за неопределено време от България.

Той обясни, че в срещи европейски посланици му посочвали едни и същи проблеми – неустойчивост и нестабилност на управлението, съмнения при решаването на казуси от правосъдната система, недостатъчно ясен Закон за обществените поръчки (ЗОП), неефективно действаща и корумпирана администрация.

Освен съдебната система трябвало да се направят реформи и в други области. Имало например проблеми с визите, които се издават на чуждестранни инвеститори, по сигнали от страна на бизнеса, допълни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 7
StefanL
преди 9 години
Тоя Лугарски е много глуповат ! Не разбра ли че Русия си е изпекла работите и пускат тръбата през турция защото едва ли една сила като Русия ще чака лигльовци като Борисов Плевнелиев Кунева Местан и Симеонов да се подиграват с сега ще я пуснем няма да я пуснем ! Насадха ви здрво на пачи яица голпода лигльовци и *** на еврогеиски ***. Тръбата е вече в историята на България мислете как ще водите преговори с Турция за покупка на газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Тоз Лемурски не беше ли от евроатлантическата клика, дето от години ни убеждаваше, че от реализациятя на Южен поток България ще търпи само унищожителни загуби?!!! Откъде сега пък взе да смята загубите от спирането?!!!И да питам протестиращите:За такъв икономически министър ли думкахте тъпаните и размятахте цици по жълтите павета една година? Ха да ви е честит! Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 15
redcretin
преди 9 години
Отговорил е на рашките в техен стил :) Всичките им ревове бяха с дух колко ще загубели другите - сега да си го получат същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
Лешперски явно е получил потвърждение от Брюксел и Вашингтон, че наистина няма да има Южен Паток, не ми се верваше кво му казват Милер и Путин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
Nikodim
преди 9 години
Факт е, че България ще загуби от спирането на Южен поток, но колко и какво точно е въпрос на спорове, заяви Лукарски и отказа да коментира повече числа, тъй като това било в ресора на енергийния министър. Не мисля, че проектът е приключил все още, твърди Лукарски.------------------Къде е тук ЛОГИКАТА? Абе откъде се пръкна този Луначарски?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 8
novak li sam
преди 9 години
Лукарски: Аз съм зле, но и Вуте да е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още