fallback

Планираните приходи от транзита на газ по Южен поток били 448 млн. евро годишно

Компанията „Южен поток България“ няма блокирани пари в КТБ, заяви изпълнителният ѝ директор Димитър Гогов

18:41 | 07.12.14 г. 41

Планираните приходи от транзита на газ по „Южен поток“ са били 448 млн. евро на година, а проектът не нарушава европейските правила. Това заяви пред bTV Димитър Гогов, изпълнителен директор на „Южен поток България“.

„За „Южен поток“ има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение за създаването на компанията и оттам нататък ред процедури, осигурили функционирането на компанията. Към настоящия момент има подписан договор с консорциум, който да извърши строителството. Договорът не е влязъл в сила“, каза той.

Запитан дали някоя от страните може да предяви претенции заради спирането на проекта, Димитър Гогов отговори, че принципно всяка страна може да предяви претенции, но друг е въпросът доколко те са основателни и дали ще минат на съответната инстанция. 

В дружеството „Южен поток България“ не е постъпило съобщение от руска страна за прекратяването на проекта, уточни той. Това било нормално, тъй като ръководената от него компания е изпълнител. Ако има някакъв разговор за това, че дружеството трябва да бъде прекратено като дейност, той трябва да се състои на ниво акционери, смята той.

На въпрос дали в договорите за проекта липсва клауза за транзитиране на синьо гориво той обясни: „Има изготвен проект на договор за транзитиране на газ, който е в насипен вариант и трябва да бъде доработен. Този договор би трябвало да бъде предложен на всички, които потенциално биха искали да транзитират газ по този газопровод“.

Във връзка с изявлението на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер, че България ще загуби 3 млрд. евро инвестиции и приходи от транзита, Гогов разясни, че всеки проект трябва да има предварителен финансов модел, който да бъде предложен на банките за финансиране. В случая такъв модел е разработен с помощта на консултанта Portland Advisors.

„За да можеш да си погасяваш кредита, трябва да има определен приход от транзита на газ. Този приход е записан с определена цифра във финансовия модел. Компанията транзитира 63 млрд. куб. м газ и получава за това 448 млн. евро на година, според този финансов модел. Само че това не е печалба, а приходи за година“, каза Гогов. Той уточни във връзка с политическите изявления колко губи България: „Нищо не се губи. Нещо не се осъществява“.

Димитър Гогов допълни по повод нереализираното строителство, че прогнозно по трасето в България е трябвало да бъдат наети над 5000 работници, които да получават заплати според стандарта на инфраструктурния проект.

Запитан дали компанията „Водстрой“ участва в строителството на тръбата, Гогов отговори, че избраният строител е консорциумът  „Стройтрансгаз“. В него участват консорциумът „Газпроект Юг“, където участват пет български фирми, но не и „Водстрой“, плюс руско участие. Имало и 95 подизпълнители. „Аз не ги знам всичките. Те не са обект на договора“, заяви Гогов.

Тъй Еврокомисията имаше критики към проекта и организирания конкурс за строителството, Гогов заяви, че интерес към конкурса са имали фирми от цял свят.

„Южен поток България“ няма блокирани пари в КТБ,  каза още той.

През лятото капиталът на ръководената от него компания беше увеличен в противоречие с разпореждане на тогавашния министър на енергетиката Васил Щонов, Димитър Гогов коментира в тази връзка, че това не е станало „под носа“ на служебния кабинет. „Процедурата започна на 13 декември 2013 г. Тя бе финализирана на 12 август 2014 г. Това е процес, който не може да бъде спрян с изявлението на един политик“, заяви Гогов.

Той каза още, че складираните тръби на българското Черноморско крайбрежие са собственост на регистрираното в Холандия дружество „Южен поток Транспорт“, което трябва да изгради участъка в Черно море. За складирането на тръбите и за възнаграждение на работниците се плаща със средства на компаниите, акционери в „Южен поток Транспорт".

„България не е инициатор на Южен поток, тя се е присъединила. Инициатори освен Русия са големи компании от Германия и Франция“, коментира той.

„Тези тръби са изработени от компании, които са в Италия и Германия. Те са избрани с такъв тип конкурс, какъвто бе организиран и в България. Няма нарушение на европейските правила“, каза още Гогов.

След коментарите, че сега трасето ще заобиколи България и ще мине през Турция, Димитър Гогов заяви, че не става въпрос целият газ да минава през Турция към Европа, а ще има само една допълнителна тръба към „Син поток“.

По повод съобщението на кабинета, че премиерът Бойко Борисов е поискал документите по проекта, за да се запознае с тях, Димитър Гогов заяви, че акционерът БЕХ е този, който трябва да контактува с премиера. „Моето лично усещане е, че политик от калибъра на премиера трябва да е запознат с основните принципи, а не с подробностите за всеки един проект“, смята Гогов.

Дотук по проекта имало редица разходи, които са платени по работата например за вещни и сервитутни права, платени на собственици, общини и консултанти, допълни той.

За информацията в медиите, че са платени 100 млн. евро за гора по трасето на газопровода, Димитър Гогов каза, че това засяга „Южен поток Транспорт“, което като дружество няма нищо общо с „Южен поток България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
fallback