IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Гогов оглави "Южен поток България"*

Бившият директор на "Булгаргаз" е одобрен на общо събрание на акционерите

10:27 | 07.10.14 г.
Димитър Гогов оглави "Южен поток България"*

Компанията "Южен поток България", която изгражда газопровода на българска територия, вече е с нов изпълнителен директор. На мястото на досегашния Владимир Инков застава бившият директор на държавния доставчик „Булгаргаз“ Димитър Гогов.

Промяната е станала на 3 октомври на общо събрание на акционерите, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

Това е поредното дружество след Българския енергиен холдинг (БЕХ) и АЕЦ "Козлодуй", в което служебният кабинет прави рокади в мениджмънта.

Още през август енергийният министър в служебния кабинет Васил Щонов обяви, че ще даде на прокурор шефовете на компанията "Южен поток България". Причината е, че капиталът на компанията бе увеличен със 191 млн. лв. ден, след като той забрани това, докато ЕК не одобри проекта.

Ръководството на "Южен поток България" не се съобрази с протоколното решение на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов от 11 август тази година и въпреки изричното разпореждане, на 18 август в Търговския регистър бе вписано увеличение на капитала на компанията "Южен поток България".

Промяната в ръководството на "Южен поток България" е с цел защита на българските интереси и гарантиране на максимални ползи при бъдеща реализация на проекта, се казва в съобщението на МИЕ.

„Увеличението на капитала е факт, средствата са внесени. Целта сега е те да не бъдат харчени, което зависи от подписите на двамата изпълнителни директори от българска и руска страна“, коментира смяната по-късно пред журналисти днес Антон Павлов, зам.-министър на икономиката и енергетиката.

Димитър Гогов заемаше поста изпълнителен директор на "Булгаргаз" ЕАД в периода от януари 2007 г. до ноември 2013 г. 

Отстраненият от "Южен поток България" Владимир Инков пък заемаше поста от ноември 2013 г. Преди това той бе изпълнителен директор на НЕК.

*Актуализирано с коментара на Антон Павлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още