IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще заобиколи ли "Южен поток" България?

Маршрутът на газопровода в крайна сметка може да се окаже Турция – Гърция – Италия – Австрия, пише руското издание „Взгляд“

16:25 | 18.08.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Какви са пътищата за &quot;Южен поток&quot;? <em>Илюстрация: South Stream Transport</em></p>

Какви са пътищата за "Южен поток"? Илюстрация: South Stream Transport

Перспективите пред „Южен поток“ на пръв поглед изглеждат тревожни, се казва в коментар по темата, публикуван в руското издание „Взгляд“. Европейската комисия е наложила санкции срещу Русия и една от жертвите е планът за изграждането на нов газопровод.

„Газпром“ и руското правителство обаче са доста спокойни и може би имат някакъв план, разсъждават от изданието и изброяват възможните варианти за реализацията на проекта.

„Първият и най-очевидният – да се почакат резултатите от изборите в България и да се надяваме, че ще победи коалиция от политически партии, които са готови да си сътрудничат с „Газпром“ и да се съпротивляват на американските нареждания“, заявява авторът Олег Макаренко.

Той оценява този сценарий като „възможен, но не и гарантиран“, а това означава, че са нужни и алтернативни варианти.

От географска гледна точка един от тях е да бъде променен маршрутът и като възможност може да бъде разгледана Румъния. Северната ни съседка обаче категорично отказа да участва в „Южен поток“, още преди Европейската комисия да се е произнесла по проекта и да разкрие нарушенията на Третия либерализационен пакет.

При една от срещите си в Брюксел руският президент Владимир Путин намекна за „План Б“. „Ако и в бъдеще бъдат поставяни пречки пред „Южен поток“ - а Брюксел непрекъснато поставя прът в колелата на проекта, ние разглеждаме и други варианти за страни, които не са членове на ЕС. Просто ЕС ще получи още една транзитна страна“, предупреди през май Путин.

„Не е трудно да се отгатне коя е тази транзитна страна. Достатъчно е да се погледне пътя на „Южен поток“ на картата“, продължава анализаторът и допълва, че ако България отпадне от плановете, маршрутът ще бъде Турция – Гърция – Италия – Австрия.

Този вариант обаче има няколко минуса – трасето на газопровода се удължава и ще се прескочат Сърбия и Унгария. От друга страна обаче тези минуси не са от критично значение и дори могат да бъдат превърнати в плюсове, се казва още в коментара на „Взгляд“.

При вариант „Южен поток“ през Турция трасето ще се удължи, но по-голямата част ще бъде по сушата, а строителните работи по сушата са по-евтини от подводните. Нещо повече – влизайки в Южна Италия, газопроводът може да бъде включен към изградени вече съоръжения за внос на природен газ от Алжир и Либия, което всъщност да намали цената на проекта.

„Разбира се, жалко е да оставим България, Сърбия, Унгария и Румъния без газ, особено при положение, че след като пуснем „Южен поток“ през Турция и след пълното блокиране на украинската газопреносна мрежа, няма да има физически начин да доставяме газ за тези страни“, коментира още Макаренко.

За турския маршрут на „Южен поток“ обаче има още два слаби сегмента – турската и гръцката страна. За турския „сегмент“ Русия може да бъде относително спокойна, особено след като Ердоган спечели президентските избори. В анализа на „Взгляд“ той е описан като „циничен прагматик, когото САЩ се опитали да отстранят с революция“.

И остава Гърция. Австрия и Италия, които са много заинтересовани от „Южен поток“, ще защитят Атина от Брюксел, категоричен е авторът на коментара. В Гърция вече се надига вълна от недоволство, свързано със забраната за вноса на храни от страна на Русия. Страната може да остане без компенсации, а и без природен газ, което ще доведе до социален взрив, смята Макаренко.

Той отбелязва и че ЕК всъщност не е могла да се противопостави в пълна степен и на България и е била нужна визита на американски сенатори, водени от Маккейн, за да се замрази проектът. От друга страна, Гърция успешно се противопоставя на Вашингтон, се казва още в коментара и се посочва, че Атина не се е съгласила на участие във „втората война срещу Ирак“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
Tony
преди 9 години
Искам ЮП да заобиколи бг. за да умре мафията, герб, бсп и дпс от глад и да оставят бг. да се развива Европейски! :)Кремъл искаше ЮП да мине от тук, защото подкупите им излизаха по-евтино!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 10
dakl
преди 9 години
Американската пета колона в София е под пълна мобилизация за да се елеминирана печелевшият за България проект. Както Костов подари на Турция " Син поток" така и неговите наследници продължават национално предателската му дейност днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 22
STRAHO
преди 9 години
И кое разглеждаш като заплаха? Или искаме или не. Ако не никой зорлем няма да строи газопровод. :) Този проект ни е необходим . Проблема е в нашите мераклии за феодали. Много го оскъпяват с мераците си да се закачат на клона и да печелят на гърба ни. Гръцките и Турските им колеги може да се окажат по подготвени за бизнес. По малко АЛЧНИ да се окажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Газпром да го построи, а България да го плати :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Абе дай по-сериозно. Тоя е някой местен Волен Сидеров-Бареков, напечатан от руското списание "Взглад" и препечатан с недоразбирания от Инвестора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 3
data
преди 9 години
Леката неточност на статията е че Турция не иска да е ТРАНЗИТНА страна ! Тя по почина на Русия иска да е КУПУВАЧ и да ПРЕПРОДАВА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 18
Sokratus
преди 9 години
Интересно е как Москва възприема България!?! Ето малко извадки от статията:Първият и най-очевидният да се почакат резултатите от изборите в България и да се надяваме, че ще победи коалиция от политически партии, които са готови да си сътрудничат с Газпром и да се съпротивляват на американските нареждания, заявява авторът Олег Макаренко.Т.е. подчинението на Москва е сътрудничество и задължително съпротивление на САЩ!?! Имаме процедури според, които ще ни наказват с глоби на ден от ЕС, но на руските люде им се привижда САЩ!?! И вторият пасаж е много по-интересен:Разбира се, жалко е да оставим България, Сърбия, Унгария и Румъния без газ, особено при положение, че след като пуснем Южен поток през Турция и след пълното блокиране на украинската газопреносна мрежа, няма да има физически начин да доставяме газ за тези страни, коментира още Макаренко.В прав текст заплаха!Тези Масквичани, не са се променили за последните 100 години!!! Всички са губерния и ако не слушат, ще има бой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 24
backinblack
преди 9 години
Добре де, а този трети енергиен пакет, на някой не му ли минава през акъл, че е въведен само като неизпълнимо условие под давлението на САЩ, за да се саботират руските доставки на газ за Европа!В общи линии, изисква се да Газпром да го построи и да го подари на трета страна, която после да го изнудва за цената! Няма начин да бъде приет. Руснаците хич не са глупави и, ако не се построй със заобикалянето му, просто няма да има газопровод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Ще, друг е въпроса "Ислямска Държава" и ПКК колко пъти годишно ще го гърмят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 4
creative
преди 9 години
А дали Турция ще се съгласи да строи газопровода при същите условия,както се предлагат на нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още