IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на "Южен поток" след изборния ден

Руските медии разсъждават за съдбата на спорния газопровод, след като "проевропейската партия ГЕРБ" спечели изборите

13:11 | 06.10.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Последното трасе на &quot;Южен поток&quot;. Изображение: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Последното трасе на "Южен поток". Изображение: "Газпром"

Руските медии разсъждават за съдбата на „Южен поток“ на фона на на победата на ГЕРБ, сочена от предварителните резултати от предсрочните избори на 5 октомври. В своя анализ икономическата агенция „РосБизнесКонсалтинг“ (РБК) изтъква близките отношения между лидерa на ГЕРБ Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел.

В същото време на среща с избиратели през септември Борисов е обещал, че ако стане отново премиер, една от първите му срещи ще бъде с Владимир Путин, за да оправи отношенията на България с Русия.

ГЕРБ всъщност нямат нищо против „Южен поток“, стига проектът да получи одобрението на ЕС, а „Борисов потвърждава, че знае как да урегулира възникналите проблеми“, коментира РБК.

За „Газета.ru” обаче бъдещите отношения между България и Русия няма да се подобряват, защото изборите са спечелени от партия с явна проевропейска позиция.

Изданието припомня първите срещи между Борисов и Путин, тогава премиер на Русия, когато двете страни демонстрираха топли отношения и дори българският премиер подари кученце на своя руски колега.

„Но в рамките на дипломатическия етикет има какво да се желае от отношенията между двете страни в икономическата и политическата сфера“, коментират авторите на анализа. Именно Борисов спря работата по строителството на АЕЦ „Белене“, а коментарите в Русия са, че това е станало под натиска на САЩ.

От друга страна пък правителството на Пламен Орешарски, което е било със симпатии към Русия, е спряло работата по „Южен поток“ - този път след искане на ЕС, допълват от изданието.

Тепърва обаче предстоят разговори за съставянето на кабинет и търсени възможни коалиционни партньори, допълват още от „Газета.ru”.

“Южен поток“ присъства и в коментара на РИА Новости за изборите в България. Агенцията цитира свои източници от „Газпром“, според които от Европейската комисия са заявили, че изчакват изборите в България и формирането на ново правителство, за да бъде продължена работата по проекта. Самият Борисов заявяваше в предизборната си кампания, че одобрява „Южен поток“, стига той да отговаря на европейските изисквания, пише още РИА Новости.

В своите анализи на изборната нощ повечето руски медии се спират на факта, че „Южен поток“ беше спрян по искане на ЕК, а ГЕРБ са заявили, че подкрепят реализацията на проекта, макар и под условие да бъдат спазени европейските правила.

Украинската информационна агенция „Униан“ обаче прогнозира, че изборът на ГЕРБ реално може да сложи край на плановете за газопровода. Работата е замразена и на власт идва партия, която, макар и да подкрепя проекта, поставя условието той да бъде в съзвучие с европейските правила. „Социалистите, които досега управляваха, смятаха, че строителството на „Южен поток“ е приоритет при всякакви условия“, заявяват от украинското издание.

Припомняме, че „Южен поток“ е газопроводът, който трябва да разнообрази доставките на руския природен газ до Европа, заобикаляйки традиционното газово „бойно поле“ на Москва Украйна.

Трасето на тръбите минава по дъното на Черно море, през територията на България и приключва в Италия и Австрия (в газовия хъб „Баумгартен“).

ЕС обаче има някои забележки, свързани основно със съвместимостта на „Южен поток“ с Третия либерализационен пакет. На този етап ЕС и Русия не отстъпват от позициите си – Москва смята, че газопроводът е международен проект и не трябва да изпълнява европейските изисквания. Брюксел обаче очаква руската страна да подаде искане за изключение от правилата на третия либерализационен пакет. 

На фона на кризата в отношенията между ЕС и Русия Брюксел подготвя и мерки, които да ограничат руското влияние в енергетиката на ЕС, писа преди дни Ройтерс. Според агенцията първата тяхна жертва може да се окаже "Южен поток". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 2
krasssen
преди 9 години
Залагам 100 биткойна на коалиция с участие ГЕРБ и АБВ , зелен сфетофар на проекта с одобрение от ЕС и Борисов президент след две години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
"Банк дьо Пари решава да отпусне екстрено преди края на октомври 1908 г. краткосрочен заем на България от 7 млн. франка за три месеца за покриване текущите нужди на държавния й дълг. Срещу него Франция изисква нашата държава да заложи митническите си приходи и да приеме генерална конверсия (изменение на условията на бивши заеми) и унификация (свеждане до единна норма) на дълга, след което той да мине на международно обслужване и контрол. Интерес към заем за България проявяват и други страни. Франция се стреми да се възползва от това, за да въдвори международен банков контрол над нея под свое ръководство и в свой интерес."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 10
STRAHO
преди 9 години
Икономиката и интересите са си различни в различните държави но е отвратително НЕДОСТОЙНО да се отправят незаслужени квалификации към когото и да било само защото защитава интересите на народа си и тези интереси са в противовес с твоите! Все пак като цяло, руснаците са ни дали в пъти повече от колкото са взели от нас. И това е така не защото са по слаби от нас и не могат да си го потърсят! Посочи ми обаче ЕДИН пример в който Запада не си е потърсил с лихвите това което ни е дал! И то с какви лихви! Стига с тази пропаганда! Поляци и други нации си имат донякъде причини/ колко основателни може да се спори/да се драчат с руснаците НО ние сме БЪЛГАРИ и нашите отношения са на друго ниво. Вместо да се възползваме ние раболепно защитаваме чужди интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Както писах вече, можем просто да ОТКАЖЕМ! А иначе как и кои са всички участници формиращи цената на километър е съвсем отделен въпрос по който вярвам че не сме компетентни. Моите лични подозрения са че в ценообразуването има много голям дял чисто българска алчност. Визирам определени кръгове в България които възползвайки се от натиска върху Русия просто си налагат условията в договора. На това се и дължи голямата секретност по темата. Ще лъснат нашенските *** които се крият зад широкия гръб на Руснаците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Значи това оправдава цената на газа за България да е 10-15% по-висока от средноевропейската, както и плаващата лихва, която Газпром винаги ползва относно сътрудничеството (всъщност изнудване) си с България!!! Мерси че ми каза!Напиши сега обаче кое пък оправдава повишаването над 2-3 пъти цената на километър построен газопровод от Газпром на българска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Има КУПФАКТИ забранени ви от анти-руската пропаганда! Те никога няма да присъстват в учебниците по история защото НЯМАТ аналог в отношенията между държавите! Никога не се плюе ръката която ти е дала свобода, хранила те е и те е учила как да се храниш сам! НЕДОСТОЙНО е! Колко е успяла е друг въпрос! Ако нещо от това което ни се предлага от страна на Русия НЕ ни харесва можем да го откажем просто но не и да ПЛЮЕМ , ХУЛИМ тази държава само защото изобщо ни предлага нещо! Глупава работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Не се изказвайте неподготвено за робства колонии и освобождения! Кой кого кога и как! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Като стана въпрос за освобождение от нещо си, колонии и т.н! България получава независимостта си срещу заем, който не погасяваРусия плаща на Турция вместо българското правителство 80 млн. френски франка и не си ги потърсва!!!!! Желания и реалност често се разминават май :))"Меморандум на Dett publique ottomane (Управление на турския държавен дълг), написан по ИНИЦИАТИВА на представителя на АНГЛИЯ / а НЕ на Русия и Путин :))/ в тази служба, внушава, че е настъпил моментът Турция да си вземе всичко, което България й дължи по Берлинския договор от 1878 г. То е оценeно на 18 657 654 лири или 429 млн. френски франка В него са включени по 100 000 турски лири годишно данък, пресметнати и капитализирани за 30 години (1878-1908 г.); по 265 000 дан за Източна Румелия; повече от 10 000 000 турски лири, част от турския държавен дълг по чл. 9 от Берлинския договор. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
IMRO
преди 9 години
Кой не ги е допуснал? Три милиона души отидоха за гъби. Кой им е виновен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Нямаш грижа, май френд! :) Боце има могъщата подкрепа на целия ЕС воглаве с Меркел - с нея даже били лични приятели! Вече никой не му стои на пътя - няма социалисти, няма комунисти, няма онанисти! Рубладжиите са у джаза - и да ги биеш, и да не ги биеш - вече са си там - от тук и все по-нанататък... хаха! Предполага се, че сега не само ще цъфнем, но и ще вържем! За Боко, Цвъко, Пашата, Цеко и Ко. съм сигурен. Искам да видя обаче около Коледа и къмто напролет останалите - ние, вие, те, бегеманчета, евроманчета, натоманчета и пр. как ще сме! хахаха!btw, бегеманче, така е! Русия изключително хищно и кръвопролитно е отнела през 1878 г. суверенитета на България и не го пуска до днес! Гадни колонизатори! Не само, че са ни откъснали от майка Турция, но и са ни прекъснали бурното научно, културно и технологично развитие! Неблагодарни ***, непризнаващи, че дължат на българите всичко, което имат! хахаха1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още