fallback

Калфин подкрепя криминализирането на укриването на осигуровки

Щом законът наказва хората, които не плащат данъци, няма причина да не се наказват и тези, които не внасят осигуровки, смята социалният министър

16:33 | 09.12.14 г. 5

Социалният министър Ивайло Калфин подкрепя предложението на КНСБ умишленото укриване на осигурителни вноски да се криминализира. Това стана ясно по време на пресконференция в социалното министерство днес.

Като мотив вицепремиерът посочи, че щом в момента по закон се наказват хората, които не плащат данъци, няма причина да не се наказват и тези, които не внасят осигуровки.

От КНСБ отдавна настояват за криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски. От вчера лидерът на синдиката Пламен Димитров провежда срещи с всички парламентарни групи в Народното събрание преди приемането на бюджета за догодина, за да лобира за пакет от мерки, които биха увеличили приходите в бюджета. Сред тях е и криминализирането на осигуровките.

По думите на Димитров ГЕРБ имат намерение да подкрепят криминализиране на укриването и неплащането на вноски. Лидерът на КНСБ твърди, че и премиерът Бойко Борисов е дал съгласието си.

Работодателите обаче винаги са били против, защото според тях трябва да бъдат наказвани и служителите, които са се съгласили да бъдат осигурявани на суми, които са по-ниски от реално получаваните. Според социалния министър обаче работникът не може да носи вина за това, че работодателят укрива осигуровки.

По темата кога и държавните служители ще започнат сами да си внасят осигуровките, които са за сметка на осигуреното лице, Калфин каза, че за целта трябва да се намери първо вариант, така че да не им се намали нетно доходът. А това може да стане само чрез увеличение на бюджета за фонд работна заплата за държавните служители, каза той. Но напомни, че Бюджет 2015 залага 10-процентно съкращение на разходите в администрацията за заплати, което отлага въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
fallback