fallback

Борисов предлага у нас да бъде финансиран хъб за газ в унисон с енергийния съюз

Предложението устройства всички страни, защото е много чисто и няма възможност за корупция и проблеми, смята премиерът

21:37 | 10.12.14 г. 16
Автор - снимка
Създател

Министър-председателят Бойко Борисов има нова идея по отношение на бъдещите газови проекти в страната. Това става ясно от стенограмата от днешното заседание на Министерски съвет, където е била обсъждана темата. Според Борисов за България би било благоприятно изграждането на хъб за газ около Варна, откъдето би минавал газопроводът на проекта „Южен поток“.

„Предложението ми е в унисон и с плана Юнкер, и с общия енергиен съюз, и с абсолютната диверсификация. В този хъб ние можем да вкарваме нашата газ, която си взимаме или си добиваме в Черно море от „Галата“, дай Боже от „Силистар“, от „Терес“, от „Хан Аспарух“ и от други места. Според мен това е едно прекрасно предложение. То устройства всички страни, защото е много чисто и няма възможност за корупция и проблеми от този порядък", казва още премиерът.

Той предлага министърът на външните работи да проведе среща с руския посланик, а министрите на икономиката и енергетиката „по най-бързия начин“ да потърсят разговор с ресорните си колеги в Русия.

Борисов заръча на вицепремиера Дончев да изпрати писмено предложение до комисаря, отговаряща за Енергийния съюз, Марош Шефчович, съобразено с всички евроатлантически ценности, в което да се иска от Европейската комисия да финансира хъб и да разпределя природния газ съответно за Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и България.

По думите на Борисов това е „позиция, по която не може да й бъде отказано, ако те не са лицемерни“.

Кабинетът търси решение на проблема с боеприпасите, останали след взрива в завод „Миджур“ в Горни Лом, при който на 1 октомври загинаха 15 души, пише Dnes.bg.

На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов запознава министрите с писмо от главния прокурор във връзка с проверка в предприятието. В момента в склада му се намират 190 614 неутилизирани противопехотни мини, става ясно от стенограмата на заседанието. Според Борисов вече са ангажирани екипи от жандармерията и МВР, които да охраняват района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
fallback