fallback

Работодателите са против вдигането на минималните осигурителни доходи

Бизнесът настоява за вдигане на възрастта за пенсиониране със стъпка от 2 до 6 месеца от 2015 г. в зависимост от демографската прогноза

21:01 | 11.12.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Представителните организации на българските работодатели настояват да не се допуска административно увеличение на минималните осигурителни доходи по квалификационни групи професии, както и максималният месечен размер на осигурителния доход да се запази.

Около тези искания са се обединили в обща декларация Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съобщава Bulgaria On Air, цитирайки БТА.

Припомняме, че в одобрения на първо четене бюджет на Държавното обществено осигуряване е заложено минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии да нарастват средно с 4,4 на сто за 2015 г. в сравнение с 2014 г.

Ефектът върху приходите от това ще е около 35,4 млн. лв. повече в бюджета. Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - от 2400 лв. на 2600 лв.

Върху по-висока база ще се изчисляват и минималните осигуровки на земеделските производители от следващата година - 420 лв. вместо 240 лв.

От декларацията става ясно, че работодатели с тревога констатират засиления натиск върху компетентните институции за промени в основни параметри на проектите на закони за държавния бюджет и за бюджета на държавното обществено осигуряване, посочват от организациите.

Сред другите искания на бизнеса са запазване на размерите на осигурителните вноски и установеното към момента разпределение на вноските между осигурителя и осигуреното лице,  запазване на балансирания подход към задължените лица по отношение на плащането на осигуровки, въвеждане на лична осигурителна вноска за държавните служители и за служителите от специалните ведомства.

Работодателите предлагат още в зависимост от демографската прогноза пенсионната възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО да се увеличава от 2015 г. със стъпка от 2 до 6 месеца годишно за двата пола до достигане на 65 години.

Осигурителният стаж също да продължи да нараства според действащото законодателство - с по 4 месеца за всяка календарна година до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40  за мъжете, настояват от бизнес организациите. 

Според тях изискуемата възраст за пенсиониране на работещите при условията на I и II категория труд трябва да нараства в съответствие с нарастването на възрастта за работещите в III категория труд, до постигане разлика в размер на 8 години по-малко за I категория и 3 години по-малко за II категория спрямо общото изискване за III категория труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
fallback