IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите са против вдигането на минималните осигурителни доходи

Бизнесът настоява за вдигане на възрастта за пенсиониране със стъпка от 2 до 6 месеца от 2015 г. в зависимост от демографската прогноза

21:01 | 11.12.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Работодателите са против вдигането на минималните осигурителни доходи

Представителните организации на българските работодатели настояват да не се допуска административно увеличение на минималните осигурителни доходи по квалификационни групи професии, както и максималният месечен размер на осигурителния доход да се запази.

Около тези искания са се обединили в обща декларация Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, съобщава Bulgaria On Air, цитирайки БТА.

Припомняме, че в одобрения на първо четене бюджет на Държавното обществено осигуряване е заложено минималните осигурителни прагове по основните икономически дейности и групи професии да нарастват средно с 4,4 на сто за 2015 г. в сравнение с 2014 г.

Ефектът върху приходите от това ще е около 35,4 млн. лв. повече в бюджета. Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - от 2400 лв. на 2600 лв.

Върху по-висока база ще се изчисляват и минималните осигуровки на земеделските производители от следващата година - 420 лв. вместо 240 лв.

От декларацията става ясно, че работодатели с тревога констатират засиления натиск върху компетентните институции за промени в основни параметри на проектите на закони за държавния бюджет и за бюджета на държавното обществено осигуряване, посочват от организациите.

Сред другите искания на бизнеса са запазване на размерите на осигурителните вноски и установеното към момента разпределение на вноските между осигурителя и осигуреното лице,  запазване на балансирания подход към задължените лица по отношение на плащането на осигуровки, въвеждане на лична осигурителна вноска за държавните служители и за служителите от специалните ведомства.

Работодателите предлагат още в зависимост от демографската прогноза пенсионната възраст по чл. 68, ал. 1 от КСО да се увеличава от 2015 г. със стъпка от 2 до 6 месеца годишно за двата пола до достигане на 65 години.

Осигурителният стаж също да продължи да нараства според действащото законодателство - с по 4 месеца за всяка календарна година до достигане на осигурителен стаж 37 години за жените и 40  за мъжете, настояват от бизнес организациите. 

Според тях изискуемата възраст за пенсиониране на работещите при условията на I и II категория труд трябва да нараства в съответствие с нарастването на възрастта за работещите в III категория труд, до постигане разлика в размер на 8 години по-малко за I категория и 3 години по-малко за II категория спрямо общото изискване за III категория труд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Когато някой критикува друг, трябва да е готов да заеме неговото място и да покаже как се прави по-добре. Смятам, че при толкова "алчност и некадърност" няма да е проблем да се направи показно. Най-малко. Така че, с нетърпение чакам демонстрация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
нашичките "работодатели" са си направо ориенталски тип феодали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
kane
преди 9 години
"работодателите" в крайна сметка са работниците-потребителитетези са фашисти не са работодатели, само така са се нарекли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 9 години
годо, българите няма да те разберат, не им достигат сиви клетки, остави гиВ Дания е соцална демокрация, в РБ е фашизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Дори по номинал БВП на български работник е 17 700 долара срещу 90 000 на германски работник. Разликата е 5 пъти. 29 евро разделено на 5, е 5,8. 5,8 евро на час трябва да е разхода на работодателите средно за труд на час, за работник на час. ТОЛКОВА ЛИ СА РАЗХОДИТЕ?? И те са малки, но ще се съобразим с производството на бизнеса - което зависи от инвестиции, общото потребление, алчност и некадърност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Социална държава е Дания която харчи 55 процента от БВП, България харчи 25% от БВП. почасовото заплащане на труд тук е 3,5 евро в Германия е 29 евро, а БВП на зает тук е 20 000 долара, на германец е 43 000 долара. България има търговски дефицит, Дания не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още