fallback

Пенсионната възраст остава замразена през 2015 г.

Осигуряването в частен фонд вече няма да е задължително

13:02 | 14.12.14 г. 7

Пенсионната възраст остава замразена през следващата година. За това се договориха КНСБ и КТ “Подкрепа” с правителството, съобщава БНР.

Решението е взето по време на среща на премиера Бойко Борисов с лидерите на синдикатите, вицепремиера Ивайло Калфин, министъра на финансите Владислав Горанов и председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

На родените след 31-ви декември 1959 г. ще бъде дадено правото да решат дали да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд, или изцяло за пожизнена пенсия в Държавното обществено осигуряване. Още от следващата година всеки сам ще избира дали да продължи да се осигурява в частните фондове, или да прехвърли парите си в НОИ.

Прехвърлянето на осигуровки от НОИ към универсалните пенсионни фондове също ще е възможно, отново в рамките на тези 5% от дохода, обясни след срещата Константин Тренчев.

След подписването на меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите ще има отделни преговори между правителството и работодателите, в рамките на които ще бъдат обсъдени параметрите на пенсионната реформа през следващата година.

На провелата се в неделя среща се стигна до споразумение възрастта за пенсиониране да не бъде увеличавана. До края на март 2015 г. ще се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната възраст, както и с всички останали компоненти на пенсионната система в дългосрочен период. 

Това означава, че възрастта остава замразена, а стажът ще нараства с 4 месеца, каквото беше предложението на КНСБ.

През следващата година ще се въведе минимална възраст за пенсиониране за всички категории осигурени лица. Това означава, че такава трябва да има в Министерството на отбраната, в МВР, ДАНС, съдебната система и Министерството на правосъдието. 

Предвижда се през 2015 г. да се криминализира измамата, свързана с укриването на осигурителни вноски, както от осигурителите, така и от самоосигуряващите се лица. Ще бъдат предприети и други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

Това ще се отнася и за лицата, които се осигуряват при първа и втора категория труд в т.нар. "професионални фондове". Те ще могат да избират къде да отиват техните осигуровки.

По-рано днес министър Ивайло Калфин заяви, че според него замразяването на пенсионната възраст не е решение на проблемите в системата, тъй като от него ще пострадат хората с най-ниски доходи. 

До подписването на меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите се стигна след голям организиран от КНСБ протест в София през седмицата,  на който работници от втора и трета категория възразиха срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране. По време на мандата на предишния кабинет "Борисов" беше взето решение да започне увеличаването на възрастта с по четири месеца на година. Предложението обаче беше оспорено в съда, а следващото правителство не предприе никаква конкретни мерки в пенсионната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
fallback