IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Замразяването на пенсионната възраст не е решение

Според министъра от този ход ще пострадат хората с най-ниски доходи

09:50 | 14.12.14 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От замразяването на пенсионната възраст, каквото предлагат синдикатите, най-много ще пострадат хората с ниски доходи, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му в момента пенсионната система гарантира мизерни пенсии. За да се промени това, е необходимо пенсионният фонд да бъде отделен от бюджета. Целта е фондът да бъде по-независим от него, а това може да се случи чрез използването на няколко ключови инструмента. На първо място това е увеличаването на възрастта за пенсиониране, на второ - увеличаването на вноската, и на трето - промяната на условията на категорийните работници.

“Най-доброто, което може да се случи, е да се направи комбинация от тях, която да даде най-голям комфорт на хората”, коментира министърът.

Припомняме, че Калфин предложи стъпката за увеличаване на пенсионната възраст да не е четири, а два месеца. Той посочва, че паралелно с това трябва да се приеме възможността за предсрочно пенсиониране, насочена към хората в предпенсионна възраст.

“Работата ми в момента е да потърся диалог със социалните партньори. Който не може да изчака двата месеца, може да се пенсионира по-рано. Това няма да засегне никого, а замразяването е безсмислено. Правим го години наред и резултатът е ясен”, допълва Калфин.

Той заяви, че подкрепя криминализирането на укриването на пенсионните вноски.

“Това е искане на синдикатите, което следва да бъде подкрепено”, коментира социалният министър. Той е категоричен, че това, което важи за данъците, трябва да важи и за осигуровките.

На въпрос дали през 2015 г. ще има увеличаване на пенсиите, Калфин заяви, че трудно може да обещае подобен ход, тъй като бюджетът за годината ще е по-малък от този за 2014 г.

По думите му бюджетът за родителството се увеличава с 13 млн. лева, но за насърчаването на родителите да отглеждат повече деца са необходими множество стимули и то не само с плащания на помощи.

“Трябва да мислим как да насърчим семействата с едно и две деца да родят трето. Не става дума просто да се отпускат средства за децата, а държавата да помогне на родителите да бъдат отговорни”, посочи Калфин. По думите му в част от случаите помощите могат да се отпускат под формата на услуги, включително плащането на таксата в детската градина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
От НОИ не се крадат пари - просто се дават на прекалено много хора, а плащащите, подложени на все по-голяма репресия, напълно логично, стават все по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 9 години
Това няма да го допуснат - щото трябва да отпадне и тавана на пенсиите, и пенсиите ще станат индивидуални партиди. А тогава ще лъсне къде се крадат тия пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
++ Така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Колкото до възможността за по-ранно пенсиониране в рамките на 1 месец до 2 години, това спокойно може да стане, ако тези предварително вземани пенсии се разглеждат като "пенсионен" кредит и се изплащат с подходящ процент от пенисията докато кредита се погаси. Предсрочно погасяване също трябва да е възможно. След погасяването пенсионерът започва да си получава цялата пенсия. Така системата няма да е ощетена, а хората ще имат една възможност повече ако нещата им се стекат неблагоприятно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Sakamano
преди 9 години
А откъде мислите, че идват заплатите на държавните служители? - също от бюджета. Дали ще се осигуряват сами, или държавата ще им плаща осигуровките - и в двата случая разходите са за сметка на данъкоплатците. Тъй че стига демагогия. Ако ще се пестят пари, това може да стане само със съкращения, а не с прехвърляне на задължения от едни на други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Сигурен ли си в това? Спомням си, че Дянков нещо направи тогава за осигуровките на служителите и имаше някакви вълнения, но тъй като не съм държавн служител не му обърнах внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Калфин,Това не е реформа а опит да се внуши, че БЮДЖЕТА е кози който носи на гърба си пенсионната система!Не ми е удобно да ти обяснявам, че бюджета плаща не само ПЕНСИОННИТЕ но и ЗДРАВНИТЕ осигуровки на една армия от СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ служители от чиито заплати НЕ СЕ ОТЧИСЛЯВАТ подобни вземания!!ЗАЩО БЕ КАЛФИН ТЕЗИ ДЪРЖАВНИЦИ СРЕД КОИТО СИ И ТИ СТЕ ПОСТАВЕНИ В ЕДНО ПРЕВИЛИГИРОВАНО ПОЛОЖЕНИЕ НЕ ВИЕ, А НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА ВИ ПЛАЩАМЕ ОСИГУРОВКИТЕ!ТОВА СИ Е ЧИСТА ДИСКРИМИНАЦИЯ КОЯТО ПРОДЪЛЖАВА ОТ ВРЕМЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КОБУРГА!Тази система се нарича - БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ!ИЗХОДА Е ЕДИН - незабавно отчисляване от заплатите на ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА ДЪЛЖИМИТЕ ОСИГУРОВКИ и НИКАКВИ БЮДЖЕТНИ РАЗХОДИ ЗА ТОВА!!Убеден съм, че ти няма да го направиш!ДА СЕ НАДЯВАМЕ, ЧЕ СЛЕДВАЩИТЕ ЩЕ ГО НАПРАВЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Vesko94
преди 9 години
Дори реформата трябва да е по-ускорена, в смисъл възрастта да нараства по-бързо от предложените 2 месеца, докато не стигне 65 за мъжете и жените. Има и един друг проблем обаче. Съотношението хора в трудоспособна възраст и такива в пенсионна непрекъснато се променя в полза на вторите. Което значи, че и на 100 години да се пенсионираме, системата пак няма да е на плюс, а пенсиите няма как да станат такива, каквито трябва да са. В този ред на мисли, освен вдигане на възрастта, трябва да мислим и как:1. Да ограничим емиграцията на младите2. Да обърнем тренда - от емиграция да имаме имиграция3. Да вкараме повече хора на трудовия пазар - роми, бежанци и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още