fallback

БСК: Правителството е насилено да се откаже от пенсионната реформа

Камарата подкрепя криминализирането на неплащането на осигурителни вноски

17:15 | 14.12.14 г. 28

Правителството е било насилено да се откаже от това, заради което е било избрано - реформите, посочват от Българската стопанска камара (БСК), след като днес правителството и синдикатите се споразумяха за замразяването на пенсионната възраст през 2015 г. и подписаха меморандум за стъпките, по които ще се прави реформата.

“Ние не сме запознати с какви аргументи е постигната тази капитулация, но недоумяваме какво може да бъде по-важно от волята на суверена, изразена в програмната декларация на избраното с подкрепата на четири от представените в парламента партии”, пишат в официално изявление от БСК.

От камарата посочват, че вероятно това се дължи на факта, че синдикатите евентуално са отправили заплаха от нови протести, в които да участват заети в “отдавна доказалите своята безперспективност отрасли”.

Според БСК е спорно доколко синдикалната грижа е насочена точно към тези работници, но именно без тези отрасли българските синдикати биха загубили своята основна опора.

“Ето защо, ние, членовете на БСК, категорично отказваме да признаем легитимността на това сепаратистко споразумение! Сигурни сме, че колегите и от другите работодателски организации ще подкрепят тази наша позиция. Ще ни се да вярваме, че оповестената информация силно преувеличава фактите”, допълват от Българската стопанска камара.

От нея посочват, че липсват законови основания правителството да влиза в подобни съглашателства и поставят под въпрос как синдикатите са доволни от постигнатото увеличение на пенсиите с 0,03 лв./ден.

Без реформиране на пенсионната система не е възможно да бъде постигнат друг резултат, категорични са от БСК.

Камарата подкрепя решение за криминализиране на неплащането на осигурителни вноски, но при условие, че то се отнася с еднаква тежест до двете страни по трудовия договор.

“Особено тревожен сигнал е потвърденото от правителството предложение на синдикатите родените след 1960 г. да избират дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в НОИ. В комбинация с появилите се през последните дни в публичното пространство идеи за национализиране на УПФ, това предложение е повече от притеснително”, пишат от БСК.

Според тях то създава предпоставки за допълнителни сътресения в осигурителната система. Представителите на камарата твърдят, че подкрепят правото на избор, но то не бива да нанася удар върху осигурителния сектор. Вместо това трябва да е при гарантиране на категорична равнопоставеност между НОИ и УПФ.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
fallback