IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксата за пълен достъп до данните на Търговския регистър става 100 лева

Промяната влиза в сила от 1 януари 2015 година

13:56 | 17.12.14 г.
Таксата за пълен достъп до данните на Търговския регистър става 100 лева

Пълният достъп до  цялата база данни от Търговския регистър и  актуализацията на обстоятелствата в него се намалява от 30 000 лв. на 100 лв. Това реши правителството на днешното си заседание, информират от пресслужбата на МС.

Промяната в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, влиза в сила от 1 януари 2015 г.

Значителното намаляване на таксата е с цел услугите да са достъпни за по-голям брой потребители, да се подпомогне бизнес средата и да се внесе по-голяма сигурност в гражданския оборот, мотивират се вносителите.

В момента незначителен брой абонати ползват цялата база данни на Търговския регистър. През октомври стана ясно, че те са едва 13. От тях само осем плащат за платен достъп до регистъра, а пет по служебен ред ползват данните безплатно.

Тогава като служебен министър на правосъдието Христо Иванов предложи изменение на Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията.

Междувременно правителството предложи промени в Закона за търговския регистър, с които в българското законодателството се въвеждат изискванията на евродирективата  2012/17 за взаимното свързване на търговските  регистри. Това трябва да стане чрез създаването на европейска централна платформа, която ще предава информация от всеки един от регистрите на държава-членка.

Агенцията по вписванията ще трябва да адаптира информационната система на Търговския регистър, за да стане той оперативно съвместим в рамките на системата за взаимно свързване на регистрите. Чрез нея Агенцията незабавно ще предоставя безплатна информация за започването или прекратяването на производство по ликвидация на вписано в Търговския регистър дружество, обявяването му в несъстоятелност и за заличаването му от регистъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още