IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще отчитат онлайн постъпилите местни данъци

Гражданите ще могат да правят справки за задълженията си към местната власт, заяви експерт от финансовото министерство

12:31 | 23.12.14 г.
Общините ще отчитат онлайн постъпилите местни данъци

От началото на следващата година общините ще предоставят информация за местните данъци и такси в Министерството на финансите чрез единна електронна система, съобщи БНР.

„Целта е да се изгради национална база данни, в която ще се съдържа информация за имотите, за данъчните облекчения, за лицата, за размера на дължимите местни данъци и такси. Идеята е да се предотврати неправомерното ползване на облекчения“, посочи директорът на дирекция "Данъчна политика" във финансовото министерство Людмила Петкова.

Например системата ще засича опити един собственик на няколко жилища да ги декларира като основно, за да ползва данъчна преференция за всички тях.

„Основната идея на тази система е физическите лица, които са получили от Националната агенция за приходите (НАП) персонален идентификационен код, да могат да проверят състоянието на данъчната си сметка - всички задължения за местни данъци и такси, какво е задължението и дали имат непогасени просрочени задължения“, поясни Петкова.

От 1 януари 2015 година с електронен подпис ще можем да подаваме онлайн и декларациите си за новопридобитите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още