IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авиобазата в Балчик без шансове да стане рентабилно гражданско летище

Най-големият проблем е намирането на инвеститор, обясни кметът на Балчик Николай Ангелов

11:15 | 03.01.15 г.
Авиобазата в Балчик без шансове да стане рентабилно гражданско летище

Авиобазата в Балчик няма шансове да стане рентабилно гражданско летище. Най-големият проблем е намирането на инвеститор, каза кметът на Балчик Николай Ангелов пред БНР.

„Все още военното летище е в активите на летище София - половината, тъй като част от сградите останаха към Министерството на отбраната и няма никакво движение. С изключение на това, че имаме вече мобилни митнически екипи, така че малки самолети могат да бъдат посрещани и обработвани на летище Балчик. Говоря за малки частни самолети с до 19 места”, обясни той.

Според Николай Ангелов летището в Балчин не може да стане гражданско и заради близостта на други две големи летища - във Варна и Констанца.

През 2011 г. правителството реши неактивното военно летище в Балчик да стане гражданско. Тогава министрите заявиха, че промяната в предназначението на аеропорта ще подобри авиоуслугите по българското Черноморие, особено през активния туристически сезон.

Впоследствие бе създадено и държавно дружество „Летище Балчик”, а малко по-късно правителството възложи на „Летище София” експлоатацията, управлението и поддържането на летищен комплекс „Балчик".

Летището обяви, че започва да приема граждански полети през 2012 г.

Авиобазата е разположена на 800 м източно от кв. „Левски” на Балчик върху площ от 4600 дка. Пистата за излитане и кацане е с размери 2500 м на 60 м, като има възможност за удължаване в северна посока до 3500 м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още