IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 400 хил. българи са пътували за празниците в чужбина

Около 560 хил. пък са пътували в страната за Коледа и Нова година

13:36 | 03.01.15 г.
Близо 400 хил. българи са пътували за празниците в чужбина

Между 350 и 400 хиляди българи са предпочели да прекарат Коледните и Новогодишни празниците извън страната, съобщи Агенция „Фокус”.

Организираните туристи, които са ползвали услуги на туроператори и са посетили българските курорти, са също няколкостотин хиляди души, обяснява пред агенцията председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков.

От Института за анализи и оценка в туризма отчитат, че близо 560 хил. българи са пътували в страната за Коледа и Нова година.

Директорът на института Румен Драганов уточни, че около 80 хил. души са предпочели автобусен транспорт, а 120 хил. –  железопътен.

По думите му основните дестинации в страната са били свързани с посещението на близки, роднини и приятели, както и на основните места, свързани с туристически атракции.

Драганов добави, че родните курорти привличат туристите с това, че в тях на преден план излизат онези хотели, които предлагат освен условия за ски и сноуборд, услуги като балнео, спа и уелнес.

Има и ръст на туристите от Италия, Испания, Германия, като тази година са повече групите, които се интересуват от културен туризъм и посещават големите градове като София, Пловдив и Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още