fallback

Български авиокомпании ще могат да летят до Канада

С подписването на споразумението между ЕС и презокеанската страна се премахват всички ограничения за маршрутите и полетите

16:02 | 07.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

Българските авиопревозвачи ще получат възможност да извършват директни полети до Канада, след като правителството реши днес да предложи на Народното събрание да ратифицира споразумението за въздушен транспорт между ЕС и Канада. Документът е подписан между двете страни още през 2009 г. 

Споразумението представлява ключов елемент в развитието на външната политика на Съюза в областта на въздухоплаването. Документът заменя съществуващите двустранни споразумения за въздухоплавателни услуги между държавите-членки и Канада. Той цели поетапно въвеждане на права за въздушни превози и възможности за инвестиции, както и мащабно сътрудничество в редица области.

Всички авиокомпании от ЕС ще бъдат в състояние да изпълняват директни полети до Канада от всяко място в Европа. Споразумението премахва и всички ограничения относно маршрутите, цените или броя полети на седмица между Канада и ЕС.

В допълнение, авиокомпаниите ще имат свобода да сключват търговски споразумения като тези за споделяне на кодови обозначения, които са от значение за превозвачите, обслужващи голям брой дестинации, и да определят своите тарифи в зависимост от закона за конкуренцията.

Споразумението гарантира постепенното създаване на открито авиационно пространство между ЕС и Канада. Според оценки на Комисията, то ще генерира допълнително над 17 млн. пътници годишно и ползи за потребителите от 5 млрд. евро на година.

България до момента няма сключена спогодба за въздушен транспорт с Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:42 | 08.09.22 г.
fallback