IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български авиокомпании ще могат да летят до Канада

С подписването на споразумението между ЕС и презокеанската страна се премахват всички ограничения за маршрутите и полетите

16:02 | 07.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Българските авиопревозвачи ще получат възможност да извършват директни полети до Канада, след като правителството реши днес да предложи на Народното събрание да ратифицира споразумението за въздушен транспорт между ЕС и Канада. Документът е подписан между двете страни още през 2009 г. 

Споразумението представлява ключов елемент в развитието на външната политика на Съюза в областта на въздухоплаването. Документът заменя съществуващите двустранни споразумения за въздухоплавателни услуги между държавите-членки и Канада. Той цели поетапно въвеждане на права за въздушни превози и възможности за инвестиции, както и мащабно сътрудничество в редица области.

Всички авиокомпании от ЕС ще бъдат в състояние да изпълняват директни полети до Канада от всяко място в Европа. Споразумението премахва и всички ограничения относно маршрутите, цените или броя полети на седмица между Канада и ЕС.

В допълнение, авиокомпаниите ще имат свобода да сключват търговски споразумения като тези за споделяне на кодови обозначения, които са от значение за превозвачите, обслужващи голям брой дестинации, и да определят своите тарифи в зависимост от закона за конкуренцията.

Споразумението гарантира постепенното създаване на открито авиационно пространство между ЕС и Канада. Според оценки на Комисията, то ще генерира допълнително над 17 млн. пътници годишно и ползи за потребителите от 5 млрд. евро на година.

България до момента няма сключена спогодба за въздушен транспорт с Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
masterblaster
преди 9 години
Абсолютно всички работодателски организации застанаха против пенсионната реформа. Банки, хората също. Но да видим ГЕРБ дали въпреки всичко са решили да си направят далаверата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
alligator_29
преди 9 години
Много добра новина отваряща нови възможности за бизнес, но ако трябва да бъда честен, ще избера др. компания (Lufthansa, British Air, KLM), ако ми се наложи да летя в Канада. Имам дефицит на доверие в БГ компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още