IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в ЕС продължава да се повишава, макар и с плахи стъпки

Строителният сектор обаче все още не може да се възстанови, показват данните на Еврокомисията

17:18 | 08.01.15 г.
<p>
	Строителният сектор още не може да се възстанови от кризата. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Строителният сектор още не може да се възстанови от кризата. Снимка: ЕК

Заетостта в Европейския съюз продължава да се повишава въпреки нищожния ръст на икономиката както в общността, така и в еврозоната. Това показват данните от последния тримесечен преглед на Европейската комисия на пазара на труда в Евросъюза. Документът е публично достъпен в страницата на ГД „Трудова заетост“.

Чиновниците отбелязват, че възстановяването на европейската икономика започва от пролетта на 2013 година, но процесът е много бавен, което наложи и ревизиране на икономическите прогнози. Слабото вътрешно търсене и липсата на инвестиции са в основата на бавното съживяване на икономиката на ЕС, се казва още в доклада.

На базата на това и възстановяването на трудовия пазар е по-бавно от желаното. Данните показват, че през второто и третото тримесечие на 2014 г. заетостта в ЕС се повишава с по 0,3% на годишна база. Спрямо третото тримесечие на 2008 година обаче заетостта е с 2,9% по-ниска. Позитивен сигнал е, че най-голямо е увеличението в страните с висока безработица – Испания, Гърция и Португалия.

За България повишението е над средното за ЕС – с около 1% през третото тримесечие на годишна база. Лидер в това отношение е Унгария, където заетостта се повишава с почти 4%. На обратния полюс е Латвия с 3% спад на заетостта.

През третото тримесечие заетостта се повишава в широк кръг от икономически дейности, но най-голямо е увеличението в услугите, отчитат още от ЕК. Увеличение на работната сила се наблюдава в ИТ-сектора, търговията на едро и дребно и в развлекателната индустрия. Умерен ръст на заетостта има и в строителството и индустрията, но само на тримесечна база. Спрямо година по-рано заетите в строителството намаляват с 0,7%.

Почти половината от новите работни места, създадени през второто тримесечие на 2014 година, са били временни, но данните показват, че и създадените нови постоянни места продължават да се увеличават. Тенденцията се наблюдава от началото на миналата година.

В доклада на ЕК е посочено още, че от септември 2013 година се наблюдава задържане на ръста и вече спад на безработицата в страните от ЕС. По данни на Евростат към ноември 24,4 млн. европейци са без работа, което е най-ниското ниво от февруари 2012 година.

Въпреки обнадеждаващите данни, пред европейските институции остават и още много предизвикателства, сред които младежката безработица, както и трайно безработните лица. Статистиката показва, че през второто тримесечие на миналата година 12,4 млн. души са били без работа в продължение на повече от една година, а половината от тях – и за повече от две години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още