IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пет години щатът в МВР намалял с 10 хил. души

Само полицаите и пожарникарите ще се ползват от привилегиите за първа категория труд, обяви министър Веселин Вучков

12:48 | 12.01.15 г.
За пет години щатът в МВР намалял с 10 хил. души

От 2010 година досега щатът на МВР е намалял с 10 000 души. Това съобщи вътрешният министър Веселин Вучков. По негови данни в момента в МВР работят 47 134 човека.

Най-много са напуснали системата през 2013-2014 година. Поводите за това са различни, обясни той. През декември миналата година например са си тръгнали 716 души заради обсъжданите промени за начина на пенсиониране.

МВР се задъхва от собствената си административна тежест и трудно изпълнява задълженията си, призна вътрешният министър. Той представи пред експерти и политици планираните реформи в министерството.

Вучков обяви старта им още преди месец в парламента. Още тогава той обясни, че чиновниците в МВР ще бъдат приравнени на държавни служители и ще бъдат лишени от редица привилегии, които ползват служителите на МВР – ранно пенсиониране, по-голям отпуск и 20 заплати накуп при излизане в пенсия.

Днес Вучков съобщи, че само служителите с полицейски и пожарникарски правомощия остават първа категория труд. По неговите данни техният брой е около 35 000. Всички останали в МВР ще бъдат лишени от привилегиите. Досега от тези облаги са се ползвали около 41 000 души, стана ясно от думите на министъра.

В момента в МВР има 6 668 души администрация и специфична администрация - 4935 човека. Сред тях били и работещите в телефон 112 и дирекцията за документи за самоличност. 35 531 са полицаите и пожарникарите.

Вътрешният министър обясни, че най-много пари МВР е изхарчило през 2013 и 2014 година. Тогава са платени най-много осигуровки и са повишени заплатите. Според анализите парите месечно за възнаграждение са най-големият разход на МВР.

28 регионални дирекции на полицията, 180 полицейски управления, нова Национална полиция с редуцирана администрация, Гранична полиция, Пожарна и Дирекция за борба с организираната престъпност. Така ще изглежда МВР след промените в закона до половина година, обясни още Вучков.

Той съобщи и че предстоят срещи със синдикати. Започва и дискусия дали дирекцията за документи за самоличност може да премине към ГРАО и общините.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още