IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

82 законови акта затрудняват бизнеса с излишни регулации

От БСК поискаха от икономическия министър мерки за намаляване на административната тежест

13:45 | 13.01.15 г. 2
82 законови акта затрудняват бизнеса с излишни регулации

Промяна в 82 законови акта, които затрудняват бизнеса с излишни регулации, поискаха от Българската стопанска камара (БСК) по време на среща с икономическия министър Божидар Лукарски. От организацията настояват министерството приоритетно да работи за намаляване на административната тежест и регулациите върху бизнеса.

Зам.-председателят на Камарата Камен Колев коментира още, че Законът за ограничаване на административната тежест не работи ефективно, допълват от пресцентъра на Министерството на икономиката. В страната съществуват и над 350 лицензионни, регистрационни и разрешителни режима, които се администрират от общините в нарушение на законодателството. Това създава предпоставки за корупция, предупреди още Колев.

От БСК настояват да се спазва принципът за разходна ориентираност на таксите по лицензионните и регистрационни режими, защото в момента администрацията формира печалба от различни такси за сметка на бизнеса и гражданите.

Камарата поиска още и включването на обществените поръчки в електронното правителство и типизиране на документацията за кандидатстване, което ще доведе до повече прозрачност и намаляване на възможностите за корупция при провеждането на търговете.

От своя страна Божидар Лукарски е призовал членовете на БСК да предложат проекти за включване в Плана за инвестиции и растеж на ЕК, известен като „План Юнкер“.

Той информира ръководството на БСК и за намерението на Министерство на икономиката да възобнови работата на Съвета за икономически растеж и покани камарата да участва в дейността му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Премахнете и тези възможности за бизнес, които се администрират от общините, за да не остане нищо позволено според законодателството след 1997 г. у нас, творение на нескопосаните опити за копиране на работещи механизми, в примитивни иструменти на управление, дело на учителите на настоящите реформатори от Реформаторския Блок. Реформатори от СДС/Софийска Духовна Семинария, накратко - СТАНИ ДА СЕДНА/ на Европейският Приют, вие сте най-скъпият експеримент на Държавата, като властолюбива подигравка на недоучили бирници, които 25 години не могат да разрушат това, което другите са построили до сега! Едно време лозунга ви беше - Времето е наше! Сега контрапунктът на този лозунг е - Не ни хабете времето повече ВЕТРОГОНЦИ и ХОРА С КАУЗА, НА КОИТО НЕ ИМ Е ЯСНО КАКВА ИМ Е КАУЗАТА ДОКАТО ТОРМОЗЯТ ВСИЧКИ С ДИЛЕМАТА СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Премахнете и тези възможности за бизнес, които се администрират от общините, за да не остане нищо позволено според законодателството след 1997 г. у нас, творение на нескопосаните опити за копиране на работещи механизми, в примитивни иструменти на управление, дело но учителите на настоящите реформатори от Реформаторския Блок. Реформатори от СДС/Софийска Духовна Семинария, накратко - СТАНИ ДА СЕДНА/ на Европейският Приют, вие сте най-скъпият експеримент на Държавата, като властолюбива подигравка на недоучили бирници, които 25 години не могат да разрушат това, което другите са построили до сега! Едно време лозунга ви беше - Времето е наше! Сега контрапунктът на този лозунг е - Не ни хабете времето повече ВЕТРОГОНЦИ и ХОРА С КАУЗА, НА КОИТО НЕ ИМ Е ЯСНО КАКВА ИМ Е КАУЗАТА И ТОРМОЗЯТ ВСИЧКИ С ДИЛЕМАТА СИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още