IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силна година за българо-руските отношения очаква икономическият министър

Пазарите в трети страни ще компенсират загубите от руското ембарго, посочи Лукарски

17:32 | 02.02.15 г.
Силна година за българо-руските отношения очаква икономическият министър

2015 година ще бъде силна в отношенията между България и Русия, заяви икономическият министър Божидар Лукарски при представянето на приоритетите пред работата си в следващите месеци.

Независимо от проблемите в енергийната сфера, отношенията ни са добри, вярва икономическият министър. През последните месеци обаче стокооборотът между двете страни е намалял с 14-15%, отчасти и заради санкциите, които си разменят Западът и Русия.

Затова и по време на разговори с посланика на Русия у нас Юрий Исаков през миналата седмица Лукарски е поискал възстановяване на заседанията на Съвета за икономическа взаимопомощ. По график следващата сесия трябва да се проведе в София и икономическият министър очаква да бъде организиран и бизнес форум, както и пристигането на делегация с представители на руски компании.

Лукарски съобщи и за срещи между представители на Москва и туристическия министър Николина Ангелкова за „възстановяване на потоците от руски туристи“ към България.

Икономическият министър направи и кратък коментар по отношение на липсата на компенсации за българските производители на храни заради наложеното руско ембарго за внос на селскостопански продукти от ЕС.

Според него решение на този проблем са пазарите в трети страни и особено в Сингапур, Виетнам и Китай. Лукарски призова и хората да купуват българските храни, защото те са по-качествени от евтините европейски храни.

Лукарски обаче разкритикува идеята на предишното правителство за създаване на българска верига за търговия с храни с думите, че България вече не е планова икономика. „Идеята трябва да възникне в бизнес средата и предприемачите сами да си я направят“, допълни той.

По време на представянето на приоритетите на Министерството на икономиката стана ясно още, че експертите от министерството готвят законопроект, който да регулира отношенията между търговците и търговските вериги. Лукарски посочи, че внесеният от БСП проект не е балансиран и ще доведе до ново изкривяване, но този път в другата посока.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още